Ukrajinci koriste zabranjene mine: Obavezali se da će ih uništiti, a sad zbog njih ginu civili (FOTO)

30.06.2023

14:21

0

Mine koje aktivira telesna težina smatraju se posebno pogubnim i krše međunarodno ratno pravo

Ukrajinci koriste zabranjene mine: Obavezali se da će ih uništiti, a sad zbog njih ginu civili (FOTO)
Prizor iz Hersona - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Ukrajinske snage koristile su rakete da razbacuju gomile međunarodno zabranjenih, ručnih protivpešadijskih mina po područjima koje je Rusija zauzela na istoku Ukrajine, tvrdi američka nevladina organizacija Hjuman rajts voč na osnovu dokaza koje je prikupio.

Izveštaj objavljen u četvrtak nadovezuje se na prethodne dokaze koje je prikupila grupa za ljudska prava sa sedištem u Njujorku koji sugerišu da su ukrajinske snage prošle godine raspršile hiljade protivpešadijskih mina, koje su ranile civile, čime su prekršile Ugovor o zabrani mina iz 1997, koji je potpisala i Ukrajina. Rusija, koja nije potpisala sporazum, mnogo je više koristila protivpešadijske mine, kažu grupe za ljudska prava.

Mine koje aktivira telesna težina smatraju se posebno pogubnim i krše međunarodno ratno pravo jer nanose štetu vojnicima i civilima neselektivno. Njihova mala veličina i bezazlen izgled mogu dovesti do toga da deca ili drugi civili nesvesno rukuju njima.

Grupa za prava ispitala je fotografije ostataka raketa pronađenih na istoku Ukrajini koje se koriste isključivo za razbacivanje protivpešadijskih mina PFM-1S. Rukopisne poruke na posmrtnim ostacima mogle su se pratiti do ukrajinskih organizacija koje su predlagale da na raznim municijama budu ispisane „samrtničke želje“ kako bi prikupile sredstva za ratne napore.

Ruske snage su koristile najmanje 13 različitih vrsta zabranjenih protivpešadijskih mina, ali se Ukrajina izričito obavezala da ih neće koristiti, uprkos dokazima koji ukazuju na suprotno.

- Ove protivpešadijske mine imale su trenutne i razorne posledice po civile u Izjumu i okolini, uključujući otkidanje udova nedužnim stanovnicima - rekla je Ida Sojer, direktorka odeljenja za krizu i sukobe Hjuman rajts voča.

 

 

Ukrajinska vlada nije odgovorila na zahteve za komentar o očiglednim ostacima ukrajinskih raketa korišćenih za raspršivanje mina, ali je priznala prethodne nalaze grupe za ljudska prava, rekavši da će biti „propisno proučeni“.

Poznate kao leptir-mine ili latica-mine zbog svog oblika, male veličine i male težine, PFM mine su obično zelene ili braon boje, a jedno njihovo krilo je ispunjeno eksplozivom koji se detonira kada se primeni dovoljan pritisak, između 5 i 25 kilograma.

Iako se neki tipovi PFM-a mogu postaviti ručno, varijanta PFM-1S mora biti raspoređena korišćenjem sistema za polaganje mina iz minobacača, aviona ili rakete kao što je raketa za polaganje mina „Uragan 9M27K3" identifikovana u izveštaju.

Takve rakete mogu da nose 312 mina u hrpama „kaseta“ koje se raspršuju nakon što je raketa ispaljena.

 

 

Mine PFM-1S, koje mogu da slete na zemlju bez detonacije, opremljene su mehanizmom koji nalaže samouništenje između jednog i 40 sati nakon postavljanja.

Kada taj mehanizam zakaže, što se često dešava, mine prete civilima tako što ostaju nedetonirane na zemlji neograničeni vremenski period.

Ugovor o zabrani mina iz 1997. godine, čiji potpisnici nisu SAD i Rusija, zahteva od zemalja da se uzdrže od upotrebe protivpešadijskih mina i da se oslobode svih zaliha koje imaju, što je proces koji može biti skup.

Iako je Ukrajina ratifikovala sporazum 2005. i zvaničnici su prijavili uništavanje miliona protivpešadijskih mina, 2021. zemlja je navodno i dalje posedovala više od 3 miliona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike