Herš: Ukrajini će biti potrebno 117 godina da povrati izgubljene teritorije

29.06.2023

21:34

0

Ukrajinska vojska dosad nije imala većih uspeha tokom kontraofanzive

Herš: Ukrajini će biti potrebno 117 godina da povrati izgubljene teritorije
Novinar Simor Herš - Copyright Profimedia

Ukrajini može biti potrebno 117 godina da bi povratila kontrolu nad izgubljenim teritorijama pri trenutnom tempu kontraofanzive, napisao je na platformi „Substack“ američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

Pozivajući se na svoje izvore, Herš je takođe istakao da ukrajinske snage tokom poslednjih dana ofanzive nisu postigle nikakve značajne rezultate.

- Rekli su mi da poslednjih dana ukrajinska vojska ni na koji značajniji način nije mogla da probije rusku odbranu. Oni su osvojili samo još dve kvadratne milje (oko 5 kvadratnih kilometara) teritorija koje je Rusija zauzela. Ovim tempom, kako je šaljivo rekao jedan informisani zvaničnik, vojsci Zelenskog trebaće 117 godina da izbavi zemlju od ruske okupacije - navodi se u Heršovom tekstu.

Novinar takođe tvrdi da je saznao da je ukrajinska vojska za prve dve nedelje zauzela samo 114 kvadratnih kilometara teritorije.

AP Photo/Jessica Hill
Džo Bajden

Herš takođe smatra da američki predsednik Džozef Bajden treba da otvoreno govori o ukrajinskom sukobu i negativnim posledicama situacije po Ameriku.

On je takođe pozvao američkog predsednika da objasni na šta je potrošeno 150 milijardi „loših investicija“, ne objasnivši o kakvim se sredstvima, zapravo, radi.

Novinar takođe pretpostavlja da Bajden ima ozbiljne i očigledne probleme pred izbore sledeće godine. On je takođe izjavio da aktivna podrška demokrata Kijevu sve više pokazuje razliku među njihovih stavova i gledišta običnih građana, a predstavnici radničke klase sve češće se okreću od stranke.

Prema njegovim rečima, spoljna politika američkog predsednika u Ukrajini mogla bi da bude ugrožena zbog sporog tempa napredovanja Kijeva.

- Trenutna statistika na bojnom polju, kako sam obavešten, pretpostavlja da bi celokupna spoljna politika Bajdenove administracije mogla biti ugrožena u Ukrajini. Ona takođe pokreće pitanja o umešanosti NATO-a, koji je ukrajinskim snagama obezbedio obuku i oružje za trenutnu sporu kontraofanzivu - objasnio je Herš.

Novinar je dodao da postoji ogroman jaz između ocena američke obaveštajne zajednice o situaciji u Ukrajini i izjava Bele kuće i Stejt departmenta o ovom pitanju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike