Mine plutaju po Crnom moru, velika opasnost preti Rumuniji, građani u strahu: "Mogla bi da eksplodira pored vas..."

21.05.2023

18:10

0

Autor: M. Vu.

Za lokalne ribare, ovo je opasna situacija, svaki izlazak na vodu mogao bi da bude poslednji

Mine plutaju po Crnom moru, velika opasnost preti Rumuniji, građani u strahu: "Mogla bi da eksplodira pored vas..."
Ukrajina je postala jedno veliko minsko polje - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Rat u Ukrajini postao je direktna pretnja crnomorskim zemljama. Vode su sada opasno mesto čak i za ljude koji idu na plažu u Konstanci. Morske mine plutaju po moru, daleko od svojih prvobitnih ciljeva.

One nisu samo opasnost za kupače, već i za pomorski saobraćaj.

Za lokalne ribare, ovo je opasna situacija, svaki izlazak na vodu mogao bi da bude poslednji. 

Jedan od njih za portal Digi 24, pričao je o svojim strahovima.

- Obično noću sakupljamo dagnje, ali sada to nije moguće tako često. Ne možete izaći ako je magla ili ako mesečina nije dovoljno jaka. Morate ostati u luci... Plašimo se da idemo - zašto rizikovati? Mogli bismo da stradamo - kaže Georgu.

 

 

Crno more je oduvek bilo važno za ljude koji žive na obali, ali je takođe od vitalnog značaja za one koji plove. Pre rata to je bio najvažniji put za izlazak žita iz Ukrajine, ali sukob ga je učinio opasnim mestom. Mine sada plutaju po moru, relativno su jeftine za proizvodnju i teško ih je uočiti.

Struje i talasi mogu da ih pomeraju. Posebni mornarički brodovi imaju zadatak da nadgledaju vodu i deaktiviraju sve mine koje pronađu.

Pomorski oficir Sorin Mačidon kaže da su pre rata u Ukrajini ronioci imali zadatak da deaktiviraju morske mine iz Drugog svetskog rata. Sada se suočavaju sa novim eksplozivnim napravama. Bilo da ih je prvobitno podmetnula Rusija ili Ukrajina da bi branila svoje luke - opasnost je ista.

Profimedia
 

- Nadam se da će biti bezbedno, mogu da idem sa porodicom, ali ne tako daleko, možda 10-15 metara od obale - kaže jedan meštanin.

Ribar Georgu je na svom brodu imao posadu od pet ljudi. Strah od morskih mina smanjio je broj na dva, a to sve otežava.

- Teže je pecati, mnogo teže. Ako u mrežu upadne jedna od ovih mina i približite je brodu, mogla bi da eksplodirati pored vas. Opasno je, ali šta da radimo? Moramo da nastavimo da pecamo da bismo preživeli - kaže Georgu.

On dodaje ne zna koliko dugo može da održi svoj posao.

- Sa toliko mina u vodi, rizik da naletite na jednu ostaće dugo vremena, čak i ako bi se rat u Ukrajini uskoro završio - rekao je on.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike