SAD planiraju da pošalju kasetnu municiju Ukrajini: To bi promenilo stanje na bojnom polju

30.06.2023

11:42

0

Ukrajinski zvaničnici od prošle godine vrše pritisak na Vašington da obezbede municiju za artiljeriju i raketne sisteme

SAD planiraju da pošalju kasetnu municiju Ukrajini: To bi promenilo stanje na bojnom polju
Copyright Profimedia

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ozbiljno razmatra slanje kontroverznih bojevih glava kasetne municije u Ukrajinu, rekli su za CNN zvaničnici upoznati sa prilikama u Beloj kući.

Kako se navodi, uskoro se očekuje konačna i, ukoliko to bude odobreno, oružje bi moglo da bude uključeno u novi paket vojne pomoći Ukrajini već sledećeg meseca.

- Ovo bi nesumnjivo imalo značajan uticaj na bojnom polju - rekao je američki zvaničnik za CNN.

Promena uslova na bojnom polju u Ukrajini tokom poslednje dve nedelje navela je američke zvaničnike da ponovo i ozbiljno razmotre upotrebu kasetne municije, rekli su zvaničnici za CNN.

Ukrajinski zvaničnici od prošle godine vrše pritisak na SAD da obezbede municiju za artiljeriju i raketne sisteme, kako bi se smanjila brojčana superiornost Rusije u artiljeriji.

Međutim, SAD nisu bile spremne da ih obezbede zbog rizika za civile i zato što su neki ključni saveznici SAD, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, potpisnici zabrane kasetne municije - oružja koje rasipa „bombe“ na velikom području koje ne mogu da eksplodiraju pri udaru i mogu predstavljati dugoročni rizik za svakoga ko na njih naleti, slično nagaznim minama.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Ukrajinska kontraofanziva pokrenuta ranije ovog meseca, međutim, nije postigla toliki napredak koliko su se američki zvaničnici nadali do ovog trenutka, a ruske linije odbrane su se pokazale bolje utvrđenim nego što se očekivalo.

Međutim, nije jasno da li je velika količina artiljerijske municije koju Ukrajinci troše iz dana u dan održiva ako se kontraofanziva oduži, smatraju zvaničnici i vojni analitičari.

Kasetna municija, koju su SAD skladištile u velikom broju otkako su je ukinule 2016. godine, mogla bi pomoći u premošćavanju tog jaza, rekli su američki zvaničnici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike