Ukrajinci ne mogu lako da je probiju ni uz pomoć SAD: Šta je Surovikinova odbrambena linija?

26.06.2023

09:16

0

Zapad je ismevao ovu taktiku, a ona danas sabotira ukrajinske vojnike

Ukrajinci ne mogu lako da je probiju ni uz pomoć SAD: Šta je Surovikinova odbrambena linija?
Copyright Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je da kontraofanziva Kijeva ide „sporije nego što se očekuje“, tvrdeći da je to zbog njegove zabrinutosti za „živote ljudi“. Moskva kaže drugačije, navodeći gubitak hiljada ukrajinskih vojnika i stotine tenkova i oklopnih vozila kao minimalne uspehe.

Bivši estonski špijun otkrio je prošle nedelje da su ruske „duge odbrambene linije“ zaustavile ukrajinsku kontraofanzivu, postajući najnoviji posmatrač proksi rata NATO-a i Rusije u Ukrajini koji je priznao da je ukrajinska vojska koju je obučavao, opremio i naoružao Zapad nije uspela da postigne nijedan strateški cilj uoči samita NATO-a u Vilnjusu sledećeg meseca.

Šta su bili ciljevi?

Kijev nije rekao javno, ali se američki mediji i istraživački centri Vašingtona slažu da se čini da su glavni ciljevi usredsređeni na presecanje takozvanog „kopnenog mosta“ između Krima i ruskog kopna u regionima Zaporožja i Hersona, blokadu poluostrva i nastavku napada dublje unutar Rusije.

U ovom trenutku čini se da je ofanziva raspršena, jer ukrajinske snage gube stotine vojnika i desetine oklopnih vozila dnevno, a predsednik Rusije Vladimir Putin izvestio je pre nekoliko dana da su gubici dostigli 186 teških tenkova i 418 oklopnih vozila.

Šta je oslabilo kontraofanzivu?

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Osim umeća ruskih snaga, takozvana „Surovikinova linija“, termin koji su britanski tabloidni mediji prvi upotrebili podrugljivo krajem 2022. godine, poslužila je u odbrani zauzetih oblasti.

Zapadni mediji su time mislili na izgradnju odbrambenih pozicija pod vođstvom Sergeja Surovikina, ruskog generala koji je služio kao komandant Združene grupe snaga u zoni specijalnih vojnih operacija između oktobra 2022. i januara 2023. godine, koji je zaslužan za sprečavanje ukrajinskog napredovanja.

Ko je Surovikin?

Ovaj 56-godišnji vojnik služio je skoro 40 godina u sovjetskoj i ruskoj vojsci, a od 2017. bio je glavnokomandujući ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Veteran sovjetskog rata u Avganistanu, gde je služio kao komandos specijalnih snaga, bio je i komandant tokom Drugog čečenskog rata 2000-ih i u Siriji 2010-ih, gde je njegovo komandovanje ruskim snagama zaslužno za preokretanje plime protiv džihadističke milicije koju je podržavao Zapad.

Profimedia
 

 

Surovikinova efikasnost i uspesi na bojnom polju naveli su zapadne medije da ga blate karikaturalnim nadimkom „General Armagedon“, navodno zbog njegove „brutalne taktike“ i „tvrdog i neortodoksnog pristupa vođenju rata“.

Šta čini „Surovikinovu odbrambenu liniju"?

Ruska vojska nije pružala mnogo detalja o tačnom sastavu svojih odbrambenih pozicija, ali medijski izveštaji i analize ukazuju na to da se odbrambene linije sastoje od složene, višeslojne mreže pešadijskih rovova, protivpešadijskih i protivtenkovskih minskih polja, protivtenkovskih zmajevih zuba (metarske betonske konstrukcije dizajnirane da usporavaju napredovanje neprijateljskih oklopnih vozila), kao i povišene zemljane berme za zaštitu vojne opreme.

Odbrambene linije, koje prolaze skoro 2.000 kilometara kroz Herson i Zaporožje, kao i Krim, Donjeck, Lugansk i ruske oblasti koje se graniče sa Ukrajinom na severu, delimično su vidljive vojnim planerima u Kijevu zahvaljujući armadi NATO satelita koji prate situaciju na bojnom polju.

Međutim, sposobnost Kijeva da uništi ovu infrastrukturu ograničava nekoliko faktora:

Profimedia
 

1) ruska vazduhoplovna nadmoć;

2) ograničena mogućnost gađanja ruskih utvrđenja upotrebom artiljerije i projektila zbog stalne pretnje protivnapada ruske avijacije i artiljerije;

3) efikasna ruska upotreba taktike maskirovke (doslovno „maskiranje“, „kamuflaža“ ili „prikrivanje“), koja uključuje upotrebu lažne opreme, mamaca, dezinformacija i obmanjujućih operacija za pogrešno usmeravanje i zbunjivanje neprijatelja

4) sama dužina utvrđene linije fronta, koja se proteže od Hersona na jugu do južne granice Rusije sa Belorusijom na severu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike