Nemački stručnjaci otkrili zašto Kijev slabo napreduje: Rusi su spremili tri iznenađenja za ukrajinsku kontraofanzivu

22.06.2023

17:16

0

Moskva je spremno dočekala dugonajavljivani napad

Nemački stručnjaci otkrili zašto Kijev slabo napreduje: Rusi su spremili tri iznenađenja za ukrajinsku kontraofanzivu
Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka

Kontraofanziva Ukrajine tek treba da mu donese bilo kakva značajna strateška poboljšanja, tvrde dva nemačka stručnjaka u intervjuu za TV kanal ZDF objavljenom u četvrtak.

Oni su tom prilikom govorili i o glavnim izazovima koje je ruska vojska postavila ukrajinskim snagama.

Prema rečima Kristijana Molinga, direktora istraživanja Nemačkog društva za spoljnu politiku, i Andraša Raca, stručnjaka za bezbednost i odbranu u istoj organizaciji, naselja koja su ukrajinske snage do sada uspele da zauzmu u svojoj kontraofanzivnoj operaciji nisu posebno velike i važna. Međutim, tokom preuzimanju kontrole nad njima Kijev je pretrpeo velike gubitke.

- Rusija je pripremila tri neprijatna iznenađenja za ukrajinsku kontraofanzivu - istakli su eksperti.

Prvo, tvrde Moling i Rac, jeste oružje koje se ranije retko koristilo: daljinski upravljani minski sistem pod nazivom Zemledelie, koji je sposoban da postavi minska polja na udaljenosti od 5 do 15 kilometar. Nemački stručnjaci ističu da ovo predstavlja najveći izazov za kijevske trupe, jer izuzetno velika i duboka minska polja, koja su takođe pokrivena gustom mrežom terenskih utvrđenja, sprečavaju ukrajinske snage da napreduju.

AP Photo/Libkos
 

- Kada bi Ukrajina bila u stanju da potisne rusku artiljeriju i pešadiju koja pokriva ova minska polja i ukloni utvrđenja, čišćenje mina ne bi predstavljalo veliki problem, ali Ukrajina to nije u stanju da uradi, uglavnom zbog nedostatka vazdušnih snaga - rekli su oni, napominjući da, iako Ukrajina poseduje protivvazdušne odbrambene sisteme kratkog dometa, ruski ratni avioni su ipak sposobni da napadnu ukrajinske položaje sa velikog dometa pomću kliznih bombi.

Drugo „iznenađenje“ za kontraofanzivu Kijeva jeste „izuzetno intenzivan elektronski rat“ Rusije, za koji stručnjaci kažu da je u stanju da ugasi ili ometa ukrajinske komunikacije, uključujući i one iz dronova.

Treći izazov je činjenica da je nakon uništenja brane Kahovka Rusija uspela da prebaci sve svoje snage koje su branile levu obalu reke Dnjepar na Zaporoški front.

Ipak, eksperti smatraju da Ukrajina tek treba da u potpunosti pokrene kontraofanzivu i da je poslala samo delić snaga koje je pripremila za operaciju.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da Kijev doživljava nedostatak ljudstva nakon što je pretrpeo značajne gubitke poslednjih nedelja. Napomenuo je da, iako se zapadna vojna oprema može isporučivati ukrajinskoj vojsci na neodređeno vreme, njene mobilizacione rezerve nisu neograničene.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike