Savet EU usvojio predlog: Šta sve obuhvata 11. paket sankcija Rusiji?

23.06.2023

12:48

0

Energenti ni ovog puta nisu na udaru, jer su, po svemu sudeći, neophodni Briselu

Savet EU usvojio predlog: Šta sve obuhvata 11. paket sankcija Rusiji?
Zastava Evropske unije - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Savet Evropske unije usvojio je u petak 11. paket sankcija protiv Rusije sa ciljem da se, kako se navodi, suzbije zaobilaženje restriktivnih mera koje su dosad uvedene, objavljeno je danas na sajtu Saveta.

- Današnji paket povećava naš pritisak na Rusiju i Putinovu ratnu mašineriju. Regulisanjem zaobilaženja sankcija uvećaćemo pritisak na Rusiju tako što ćemo joj dodatno uskratiti resurse koji su joj tako očajnički potrebni da bi joj omogućili da nastavi sa svojim nezakonitim ratom protiv Ukrajine - poručio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Na sajtu Saveta EU navodi se da se novim paketom zabranjuje tranzit robe i tehnologija preko teritorije Rusije koje mogu doprineti njenom vojnom i tehnološkom unapređenju.

Na listu je dodato 87 kompanija za koje se navodi da direktno podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks u ratu u Ukrajini.

Dodaje se da će te kompanije biti predmet strožih ograničenja izvoza robe i tehnologija dvostruke namene.

Sankcionisane su i četiri iranske kompanije koje proizvode dronove i navodno ih izvoze u Rusiju.

Olivier Matthys, Pool Photo via AP
Žozep Borelj

Pored toga, uvodi se zabrana emitovanja za RT Balkan, Oriental Review, Cargrad, New Eastern Outlook i Katehon jer je reč o medijima koji su, kako tvrdi EU, pod konstantnom direktnom ili indirektnom kontrolom ruskih vlasti.

Evropska unija je uvela zabranu i za transport robe u zemlje članice prikolicama ili poluprikolicama registrovanim u Rusiji, uključujući i one koje se vuku ruskim kamionima.

Istovremeno, zabranjena je isporuka sirove nafte iz Rusije Nemačkoj i Poljskoj preko naftovoda Družba, dok će nafta koja potiče iz drugih zemalja i dalje mći da se uvozi preko tog naftovoda.

Kako se navodi, na listu sankcionisanih dodat je i značajan broj fizičkih lica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike