Fotografija „eksplozije kod Pentagona" napravila pometnju: Proširila se internetom, a ispostavilo se da ju je kreirala AI

23.05.2023

19:26

0

Mnogi su poverovali u lažnu vest pre nego što je obelodanjeno da ni mesto ni događaj nisu autentični

Fotografija „eksplozije kod Pentagona" napravila pometnju: Proširila se internetom, a ispostavilo se da ju je kreirala AI
Pentagon - Copyright Profimedia

Lažna fotografija koja prikazuje navodnu eksploziju u blizini Pentagona nakratko je postala viralna na Tviteru u ponedeljak, zbog čega su oni koji proveravaju ćinjenice i negiraju dezinformacije imali težak posao, naročito zbog toga što su ovu vest proširili mnogi verifikovani nalozi.

Fotografiju koja prikazuje veliki oblak dima pored pravougaone zgrade slične Pentagonom podelio je veliki broj naloga na ovoj društvenoj mreži.

 

 

Čini se da je sliku prvi podelio nalog @CBKNews121, koji je verifikovan i koji sadrži mnoge objave povezane sa teorijama zavere, dok je avatar ovog profila lika Džona F. Kenedija Mlađeg. Sledbenici QAnona lažno tvrde da je Kenedi Mlađi lažirao sopstvenu smrt i da će se kandidovati za potpredsednika sa Donaldom Trampom 2024. godine.

 

 

Ubrzo nakon objavljivanja slike CBKNews je u tvitu podržeo QAnon.

Džon Skot-Rejlton, viši istraživač u Laboratoriji Citizen na Univerzitetu u Torontu, tvitovao je da fotografija pokazuje znake da je generisana veštačkom inteligencijom.

Pre nego što je obrisana uspela je da uznemiri hiljade ljudi.

 

 

Rsuki medij RT tvitovao je nekoliko sati kasnije da postoje „izveštaji o eksploziji u blizini Pentagona“.

Širenje tvita prestrašilo je neke investitore. Američke akcije su izgubile 500 milijardi dolara dok je fotografija kružila, ali su se brzo oporavile nakon što je prevara razotkrivena.

Ubrzo nakon tog tvita anonimni novinski blog sa Volstrita „ZeroHedge" objavio je lažnu fotografiju eksplozije Pentagona koju je video veliki deo od 1,6 miliona pratilaca, napisavši pored nje „EKSPLOZIJA BLIZU PENTAGONA“. Kasnije je ovaj tvit izbrisan.

 

 

Nik Voters, istražitelj kompanije za digitalna istraživanja Belingket, rekao je za „NBC News" da panika oko fotografije „nikada nije imala smisla“.

- Na ovoj fotografiji ima dosta crvenih zastavica. Kada pokušate da zaista postavite ovu fotografiju na neko postojeće mesto, ne možete da je geolocirate, jer mesto sa nje nepostoji. To nije zgrada koja se nalazi bilo gde u Vašingtonu - rekao je Voters i dodao da je primetio da se ograde ispred lažne zgrade stapaju jedna u drugu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike