Ma, pustite vi Maska…: Akcije Epla porasle na novi rekord

12.06.2024

13:07

0

Investitori posle male zadrške, kupovinom akcija podržali AI planove američke tehnološke kompanije

Ma, pustite vi Maska…: Akcije Epla porasle na novi rekord
Copyright Profimedia

Vrednost akcija američke tehnološke kompanije „Epl“ je porasla na novi rekord od 207,15 dolara po deonici, nakon što je firma na svojoj godišnjoj konferenciji za programere najavila nove proizvode na bazi veštačke inteligencije (AI).

Sa ovim skokom akcije od 7,3% samo danas, vrednost kompanije na berzi je 3,18 biliona dolara, čime je povratila titulu najvrednije svetske kompanije, koju je nakratko držala "Nividija".

Rast akcija je tako nadmašio prethodni rekord koji je bio postignut 14. decembra prošle godine, prenosi CNBC.

Screenshot: Google Finance
Rast akcija Epla u poslednjih godinu dana

 

„Epl“ je prethodno u ponedeljak na početku konferencije predstavila mnoge novine, a jedna od najvažnijih je integracija veštačke inteligencije kompanije u operativni sistema, a time i ažururiranje glasovnog asistenta Siri sa ChatGPT kompanije „OpenAI“.

Klijenti će, na primer, moći da zamole Siri da pronađe informacije u nekom mejlu ili na zahtev prikaže fotografiju nekog od prijatelja.

Mask odustao od tuže protiv OpenAI

Ilon Mask je, inače, odustao od tužbe protiv kalifornijske kompanije za razvoj veštačke inteligencije "Open AI". Njegovi advokati nisu naveli razlog za ovu promenu stava, prenosi CNN.

Mask je u februaru podneo pred sudom u San Francisku tužbu protiv firme Open AI, njenih suosnivača Sema Altmana i Grega Brokmana i pridruženih entiteta, navodeći da su tuženi prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati veštačku inteligenciju (AI) u korist čovečanstva.

"U stvarnosti, međutim, Open AI je pretvoren u de fakto filijalu najveće tehnološke kompanije na svetu, Majkrosofta", tvrdila je tužba, dodajući da Open AI usavršava veštačku inteligenciju kako bi maksimalizovao profit za Majkrosoft, a ne da bi služio čovečanstvu".

Pored toga, Siri će ubuduće biti integrisan sa alatom Chat GPT kompanije „Open AI“, tako da će uz saglasnost korisnika moći da pošalje upit pomenutom četbotu.

Kako se navodi, klijenti će moći da koriste čet-bot preko Siri sasvim besplatno i bez otvaranja naloga.

„Epl“ je u skladu sa prethodnim najavama pokrenuo sopstveni sistem veštačke intelencije "Epl intelidžens" (Apple Intelligence) i najavio da će ih ugraditi u svoje aplikacije i uređaje.

Kako se navodi, ažuriranje otvara nove mogućnosti u Eplovim izvornim aplikacijama kao što je mogućnost generisanja slika ili rezimiranja teksta.

Povezivanje operativnog sistema „Epla“ s veštaćkom inteligencijom, i to onom van matične kompanije podiglo je prašinu u javnosti i izazvalo trenutni pad akcija „Epla“ odmah nakon objava na konferenciji.

Najžešća je bila reakcija prvog čoveka „Tesle“ i „SpejsX-a“, Ilona Maska, koji je rekao da ako se to sprovede „Eplovi“ proizvodi će kao nebezbedni biti zabranjeni u njegovim kompanijama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike