Netfliks donosi novu jezivu priču o Hitleru i užasima Trećeg rajha: Kroz ceo film nas vodi novinar koji je umro pre 30 godina (VIDEO)

15.06.2024

08:25

0

Autor: Dejan Ćirić

Prvi put će biti prikazano do sada neviđeno svedočenje iz Nirnberga

Netfliks donosi novu jezivu priču o Hitleru i užasima Trećeg rajha: Kroz ceo film nas vodi novinar koji je umro pre 30 godina (VIDEO)
Copyright Profimedia

Netfliksov šestodelni dokumentarac "Hitler and the Nazis: Evil on Trial" postavlja pitanje da li bi svoju budućnost trebalo da vidimo u nemačkoj prošlosti. Seriju je režirao veteran dokumentarnih ostvarenja Džo Berlinger, koji ima ugovor o produkciji s popularnim striming servisom. 

Ova napeta dokumentarna serija istražuje uspon, vladavinu i pad Adolfa Hitlera i nacista od 1930-ih godina do Holokausta i suđenja u Nirnbergu.

Profimedia
 

Priča kao opomena

U promotivnom materijalu Berlinger objašnjava odluku da Hitler od pravog zločina pređe na totalni rat i genocid.

- Ovo je pravo vreme da se ova priča ispriča mlađoj generaciji kao opomena. U Americi, mi se nalazimo usred našeg vlastitog obračuna sa demokratijom, s autoritarizmom koji kuca na vrata i porastom antisemitizma. Drugim rečima, ne možete snimiti dokumentarac o Nemačkoj 1930-ih i 40-ih, a da u mislima nemate Sjedinjene Američke Države 2010-ih i 20-ih - ističe autor.

Berlinger se bavi razvojem Hitlerove psihologije i svetonazora, a to vodi seriju na trag od frustracija njegove mladosti u Austriji do njegovog uspona u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka, a odatle na Istočni front, Sovjetski Savez i koncentracione logore u Nemačkoj i Poljskoj.

Profimedia
 

Dosad neviđeno svedočanstvo iz Nirnberga

Novo pričanje stare priče zahteva, naravno, zaokret, a Berlinger ih ima nekoliko. Američki novinar Vilijam L. Širer služi kao nezvanični narator serije, uprkos tome što je umro 1993. godine.

Pomoću AI tehnologije njegov glas recituje odlomke iz njegovih brojnih knjiga o tom periodu, a povremeno se njegov stvarni glas čuje u odlomcima iz radio emisija. Na ekranu ga takođe predstavlja glumac u scenama koje rekreiraju drugi primarni uređaj za kadriranje serije, prva nirnberška suđenja 1945. godine.

Profimedia
 

Svedočenje sa suđenja se koristi za popunjavanje izveštaja emisije o političkim mahinacijama, ratovanju i masovnim ubistvima.

Uz novu perspektivu koju dodaje Širerov glas, serijal uključuje glumačke rekreacije i arhivske snimke, kao i dosad neviđeno audio svedočanstvo iz Nirnberga, gde je desetinama nacističkih vođa suđeno za zločine protiv čovečnosti, navodi klix.ba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike