Treslo se tlo u blizini gasovoda „Severni tok"! Još se utvrđuje uzrok

16.05.2023

17:42

0

Seizmolozi još nisu utvrdili o čemu se radi

Treslo se tlo u blizini gasovoda „Severni tok"! Još se utvrđuje uzrok
Copyright Profimedia

Seizmolozi su registrovali podzemne potrese nepoznatog porekla u rejonu ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u blizini mesta eksplozije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, prenosi agencija „Blumberg“ pozivajući se na saopštenje Geološke službe Danske i Grenlanda (Geus).

- Seizmolozi su u početku mislili da je potrese 13. maja izazvao zemljotres ili da je reč o kontrolisanim eksplozijama u susednoj Poljskoj, međutim, nakon dodatne analize podataka isključili su tu mogućnost - navodi agencija.

Prema mišljenju seizmologa, to bi mogli da budu talasi akustičkih pritisaka koji su nastali zbog određenih dešavanja u atmosferi.

- Ipak, eksperti ne mogu da budu sigurni šta je izazvalo moćne talase pritisaka - rekli su u Geološkoj službi Danske i Grenlanda.

Prošlog vikenda su se stanovnici danskog ostrva uplašili podzemnih potresa čiju pojavu ne mogu da objasne vlasti.

Eksplozije na gasovodima

Profimedia
 

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš, objavio je 8. februara svoje istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kom je, pozivajuži se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.

Mesec dana nakon Heršove objave američki list „Njujork tajms“ je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupacija, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list „Špigl“ preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.

Zvanična Moskva smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih „aktivista“ u eksplozije besmislica. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike