Amerikanci strahuju da bi veštačka inteligencija mogla da pokrene nuklearni napad: Predstavili novi zakon sa ciljem da se zaštite

29.04.2023

15:05

0

Grupa od tri demokrate i jednog republikanca predstavila je nacrt zakona koji poziva na zabranu upotrebe AI na način koji bi mogao da dovede do lansiranja nuklearnog oružja

Amerikanci strahuju da bi veštačka inteligencija mogla da pokrene nuklearni napad: Predstavili novi zakon sa ciljem da se zaštite
Nuklearno oružje - Copyright Profimedia

Poslanici američkog Predstavničkog doma i Senata upozorili su na potencijalnu upotrebu veštačke inteligencije u američkom nuklearnom arsenalu, tvrdeći da tehnologija ne sme biti dovedena u poziciju da sama ispaljuje bojeve glave.

Grupa od tri demokrate i jednog republikanca predstavila je nacrt zakona koji poziva na zabranu upotrebe veštačke inteligencije na način koji bi mogao da dovede do lansiranja nuklearnog oružja. Ako bude usvojen, zakon bi kodifikovao trenutnu politiku Pentagona koja zahteva da čovek bude „u toku” sa bilo kojom odlukom o lansiranju.

- Želimo da budemo sigurni da postoji čovek u procesu lansiranja nuklearnog oružja ako, u bilo kom trenutku, treba da lansiramo nuklearno oružje. Dakle, gledate naučno-fantastične filmove, a svet je izmakao kontroli jer je AI prevladala - imaćemo ljude u ovom procesu - rekao je u petak u intervjuu za „Foks njuz" američki predstavnik Ken Bak, republikanac iz Kolorada.

Bak je aludirao na holivudski prikaz košmarnog scenarija u kom sistemi veštačke inteligencije preuzimaju kontrolu nad nuklearnim oružjem, kao što je prikazano u filmovima kao što su „Ratne igre“ i „Kolos: Zabranjeni projekat“. On je upozorio da bi upotreba veštačke inteligencije bez ljudskog komandnog lanca bila „nesmotrena“ i „opasna“.

Predstavnik Ted Liju se složio, rekavši: „AI je neverovatna. Pomoći će društvu na mnogo različitih načina. Ali takođe može da nas ubije.” Liju, demokrata iz Kalifornije, vodeći je zagovornik zakona o veštačkoj inteligenciji, zajedno sa još dvojicom demokrata - predstavnikom Donom Bejerom iz Virdžinije i senatorom Edvardom Markijem iz Masačusetsa.

 

 

Iako je ideja o nuklearnom ratu izazvanom veštačkom inteligencijom u prošlosti možda bila odbačena kao naučna fantastika, mnogi naučnici veruju da to više nije mali rizik. Anketa koju je ranije ovog meseca objavio Stenfordski institut za veštačku inteligenciju usmerenu na čoveka pokazala je da se 36 odsto istraživača veštačke inteligencije slaže da bi tehnologija mogla da izazove „katastrofu na nuklearnom nivou“.

Centralna komanda SAD (CENTCOM) prošle nedelje je objavila da je angažovala bivšeg Guglovog izvršnog direktora kao svog prvog savetnika za veštačku inteligenciju. Pentagon je zatražio od Kongresa 1,8 milijardi dolara za finansiranje istraživanja veštačke inteligencije u sledećoj fiskalnoj godini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike