Sedmica u svetu: Zauzimanje Bahmuta, Trampov trijumf i poplavljena Italija

21.05.2023

21:11

0

Iz Moskve je stiglo upozorenje da prema Evropi ide radioaktivni oblak zbog uništavanja oružja sa osiromašenim uranijumom koje je Ukrajini poslala Velika Britanija, a rezultati izbora u tUrskoj pokazali su da će drugi krug definitivno biti neophodan

Sedmica u svetu: Zauzimanje Bahmuta, Trampov trijumf i poplavljena Italija
Copyright Tanjug/APUkrainian Emergency Situations Ministry/Ali Unal Profimedia

U nedelji za nama (15-21. maja) Rusi su konačno zauzeli Bahmut, istraga je utvrdila da bivši predsednik SAD nije šurovao sa Rusijom, a Italija se borila sa ozbiljnim poplavama. Iz Moskve je stiglo upozorenje da prema Evropi ide radioaktivni oblak zbog uništavanja oružja sa osiromašenim uranijumom koje je Ukrajini poslala Velika Britanija, a rezultati izbora u tUrskoj pokazali su da će drugi krug definitivno biti neophodan.

Zauzimanje Bahmuta, uništavanje "patriota" i Evropa u opasnosti

Borbe oko Bahmuta (Artjomovska) vodile su se i ove sedmice, do subote, kada je šef Vagner grupe Evgenij Prigožin rekao da su ruske snage u potpunosti preuzele kontrolu nad njim. CIA je snimkom počela da vrbuje Ruse da špijuniraju za Ameriku, mediji su tvrdili da EU još nije spremna da se odrekne ruskog gasa, a Nemačka je odbila da pošalje avione Kijevu.

AP Photo/Libkos
 

Rusi su "kinžalom" uspeli da unište američki sistem protivvazdušne odbrane "patriot", u čemu im je, kako se ispostavilo, pomogla objava ukrajinske pevačice na Instagramu, a šta sve znamo o ovoj akciji možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je da Ukrajina treba da bude primljena u NATO jer postaje zemlja sa najboljim naoružanjem u Evropi i najmanje iskusnim rukovodstvom, na šta je Kina burno reagovala, Pentagon se preračunao precenvši vojnu pomoć Ukrajini za tri milijarde dolara, a iz Rusije je stiglo upozorenje da zbog uništavanja oružja sa osiromašenim uranijumom ka Evropi ide radioaktivni oblak.

Američki mediji pisali su da Kijev ima još pet meseci da se dokaže kako bi nastavio da dobija vojnu pomoć Vašingtona, Rusija zabranila ulazak za 500 državljana SAD, Saudijska Arabija je odlučila da ostane neutralna i posle posete Vladimira Zelenskog, a zašto će se posledice rata u Ukrajini osećati decenijama možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Trampov trijumf i nestabilni lider SAD

Profimedia
 

Zaključni izveštaj američkog specijalnog savetnika Džona Darama pokazao je da američki Federalni istražni biro (FBI) nije imao dovoljno dokaza za otpočinjanje istrage o predsedničkoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine i da se previše oslanjao na savete Trampovih političkih protivnika, nakon čega je bivši predsednik SAD izjavio da demokrate moraju da plate visoku cenu zbog toga što su godinama sprovodile istragu o navodnom dosluhu između njega i Rusije, a šta je sve otkriveno u daramovom izveštaju možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Američki milijader Ilon Mask objasnio je koga bi želeo da vidi na mestu sledećeg predsednika SAD, a kako se zemlja našla u problemu zbog duga, predsednik Džozef Bajden obratio se tim povodom rekavši da će sve biti rešeno do 1. juna. Ipak, neki su imali problem da poveruju u ove njegove reči, naročito nakon što je na samitu lidera G7 u Hirošimi zamalo ponovo pao silazeći niz stepenice.

Drugi krug u Turskoj

AP Photo/Francisco Seco Profimedia
 

Posle napetih izbora u Turskoj odlučeno je da će u nedelju, 28. maja, biti održan drugi krug predsedničkih izbora pošto nijedan od kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 odsto glasova, dok je predsednik Redžep Tajip Erdogan uspeo da zadrži većinu u parlamentu.

Predsednikov protivnik u predsedničkoj trci u Turskoj, Kemal Kiličdaroglu, zaoštrio je ton prema migrantima, obećavajući da će poslati sve migrante nazad u njhove zemlje kada bude izabran za lidera, a šta izbori u Turskoj znače za Rusiju i šta će se dogoditi u slučaju da Erdogan izgubi možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Poplave u Italiji

Profimedia
 

Italija se ove sedmice suočila sa obilnim poplavama, koje su naročito pogodile sever zemlje, ubrzo su počele da stižu i vesti o stradalima, a na internetu su se pojavili dramatični prizori. Sin našeg pisca učestvovao je u spasavanju u Italiji, a na internetu se pojavio i snimak u kom se vidi kako pomaže majci i detetu, dok je prema poslednjim informacijama voda odnela čak 14 života.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike