Kina reagovala na Kisindžerov poziv za ulazak Ukrajine u NATO: To nije način!

19.05.2023

14:31

0

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da bi članstvo Kijeva u NATO-u samo dodatno podstaklo tenzije

Kina reagovala na Kisindžerov poziv za ulazak Ukrajine u NATO: To nije način!
Henri Kisindžer - Copyright Thomas Peter/Pool Photo via AP

Kina se oglasila povodom poziva na ulazak Ukrajine u NATO, rekavši da to neće poboljšati bezbednost u evropskom regionu nakon što je američki diplomata Henri Kisindžer tvrdio da bi članstvo služilo interesima i Kijeva i Moskve.

Upitan o Kisindžerovim komentarima tokom brifinga za novinare u četvrtak, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da bi članstvo Ukrajine u NATO-u samo dodatno podstaklo tenzije.

- Ukrajina ne bi trebalo da postane granica u velikoj konfrontaciji sila - rekao je on, dodajući da jačanje ili čak proširenje vojnih grupa nije održiv način da se osigura bezbednost regiona.

- Bezbednost jedne zemlje ne bi trebalo da bude postignuta nauštrb bezbednosti drugih zemalja - dodao je.

U intervjuu za „Ekonomist“ objavljenom u sredu, Kisindžer je rekao da evropske sile sprovode „ludo opasnu“ strategiju držeći Kijev podalje od vojnog bloka predvođenog SAD, insistirajući da Ukrajina ne sme „postati usamljena država koja sama brine za sebe“. Tvrdio je da članstvo u NATO-u ne bi koristilo samo Ukrajini, već i Rusiji.

AP Photo/Liu Zheng, File
Vang Venbin

- Kada bih razgovarao sa Putinom, rekao bih mu da je i on bezbedniji sa Ukrajinom u NATO-u - dodao je 99-godišnjak, rekavši da bi taj potez sprečio Kijev da donosi nepromišljene „nacionalne odluke o teritorijalnim pretenzijama“.

Kineski portparol je dalje izjavio da se „trajna evropska bezbednosna arhitektura“ može stvoriti samo kroz dijalog. Tokom posete Ukrajini ove nedelje specijalni izaslanik Li Hui sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i drugim visokim zvaničnicima kako bi razgovarali o stavovima Pekinga o diplomatskom rešenju sukoba.

Peking je u februaru predstavio mapu puta za mir od 12 tačaka koja je pozvala i Moskvu i Kijev da nastave direktne pregovore. Predsednik Rusije Vladimir Putin kasnije je rekao da je kineski plan „u skladu“ sa pozicijom Rusije i da se nada da bi predlog mogao da posluži kao osnova za buduće političko rešenje.

Zapadne sile su odbacile plan od 12 tačaka, a visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nazvao ga je „željnim razmišljanjem“, dok je najviši savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog tvrdio da on u velikoj meri favorizuje Rusiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike