Šta sve do sada znamo o uništenju američkog sistema "patriot" u Ukrajini? (VIDEO)

17.05.2023

21:14

0

Autor: N.P.

Sa druge strane, SAD tvrde da je sistem pretrpeo manja oštećenja

Šta sve do sada znamo o uništenju američkog sistema "patriot" u Ukrajini? (VIDEO)
Projektil ispaljen iz PVO sistema "patriot" - Copyright Profimedia

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su hipersoničnim balističkim raketama "kinžal" pogodili PVO sistem MIM 104 "patriot" američke proizvodnje koji je bio stacioniran u Kijevu.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je rekao da je PVO sistem uništen preciznim pogotkom.

- Meta su bili punktovi razmeštanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine, skladišta municije, naoružanja i vojne opreme, uključujući i one dopremljene iz zapadnih zemalja - dodao je.

Sa druge strane, SAD tvrde da je sistem pretrpeo manja oštećenja i da je potpuno operativan.

Šta se do sada zna o udaru "kinžala"?

Kako se navodi, supersonični presretač MiG-31K, opremljen raketama "kinžal", pogodio je "patriot" "kao grom iz vedra neba", preneli su ruski mediji.

- Zbog brzine "kinžala", "patriot" je odjednom pogođen iz zasede iz vazduha. Neprijatelj je bio nemoćan u zaštiti svog protivvazdušnog sistema - rekao je dobro upućen izvor.

"Kinžal", navodno, može da pogodi mete za samo nekoliko minuta, zbog čega ukrajinske snage nisu imale vremena da promene poziciju ili da napune baterije.

Aleksej Leonkov, vojni stručnjak iz Moskve, smatra da je MIM-104 svu svoju municiju iskoristio u pokušaju da obori "kinžal", dodavši da su ispaljena 32 projektila iz osam lansera.

- Ruski hipersonični projektil je uništio srce "patriota" - kontrolni centar, zbog čega je taj sistem postao bezvredan komad vojne opreme. Činjenica da su ispaljena 32 projektila na "kinžal" pokazuje potpunu neefikasnost sistema u odnosu na ruski hipersonični kompleks - uveren je Leonkov.

Prema njegovom mišljenju, ispaljivanje 32 presretača je bio odraz očaja, a ne profesionalizma.
Inače, lansiranje jednog presretača "patriota" vredi tri miliona dolara.

Iako su kijevski zvaničnici prvobitno istakli da je nemoguće "kinžalom" uništiti sistem "patriot", Vašington je izvestio da se i dalje procenjuje u kojoj meri je sistem oštećen. 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da ukrajinski izveštaji o obaranju šest ruskih "kinžala" nisu istiniti.

Profimedia
Sergej Šojgu

- Rekao sam već jednom i ponoviću: nismo lansirali toliko "kinžala" koliko oni tvrde da su ih navodno oborili. Osim toga, broj ukrajinskih PVO raketa premašuje broj naših projektila tri puta. I svaki put pogreše tip projektila, zato ih i ne pogađaju - naveo je Šojgu, napomenuvši da je pitanje ko zaista kontroliše sistem "patriot" u Ukrajini.

Višestruki udari

Još jedan stručnjak za bezbednost sa sedištem u Moskvi, Mark Sleboda, uveren je da je "patriot" pogodilo više raketa "kinžal".

- Mogli ste da vidite kako "patriot" ispaljuje municiju. Nekoliko sekundi kasnije, mogu se videti prasak i svetlost koja obasjava nebo nad Kijevom. Čini se da su to bili delovi PVO sistema. Ne znamo to sa sigurnošću, ali se čini da je to bio jasan pogodak - rekao je Sleboda.

Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP, File
PVO sistem "patriot"

"Skrckaćemo ih sve"

Ruski predsednik Vladimir Putin u decembru 2022. godine je prokomentarisao najave Pentagona da će Kijevu isporučiti sistem "patriot".

- Amerika sada kaže da će poslati "patriot" u Ukrajinu. U redu, neka učine to. Skrckaćemo ga poput oraha i onda će morati da postave nešto drugo na njegovo mesto, nove sisteme koji će morati da budu razvijeni, a to je složen i dug proces - rekao je tada Putin, i naglasio da će time sukob samo biti produžen i da će "sve biti uzalud".

 

BONUS VIDEO


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike