Rusi potpuno zauzeli Bahmut! Prigožin tvrdi da je preuzeta kontrola nad spornim gradom

20.05.2023

15:33

0

Grad je važno transportno čvorište sa mnogim raskrsnicama za Donbas i služio je kao vitalni centar za snabdevanje ukrajinskih trupa

Rusi potpuno zauzeli Bahmut! Prigožin tvrdi da je preuzeta kontrola nad spornim gradom
Evgenije Prigožin - Copyright Profimedia

Sporni grad Artjomovsk (Bahmut), koji se nalazi severno od grada Donjecka, već mesecima je centar neprijateljstava između Rusije i Ukrajine.

Šef Vagner grupe Evgenije Prigožin rekao je u subotu da su ruske snage u potpunosti preuzele kontrolu nad njim.

- Dana 20. maja 2023, danas u podne, Artjomovsk je u potpunosti zauzet - objavio je Prigožin u video-snimku objavljenom na Telegramu.

Ministarstvo odbrane Rusije je 19. maja saopštilo da je Ukrajina u protekla 24 časa izgubila do 130 vojnika i plaćenika u pravcu Donjecka, a preko 70 vojnika na pravcu Artemovsk.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 5. maja da je uništen most kod Časova Jara, koji je ukrajinska vojska koristila u pokušajima da snabdeva vojnike u Artjomovsku municijom i razmešta dodatne trupe.

Artjomovsk je severno od velikog grada Gorlovke. Grad je važno transportno čvorište sa mnogim raskrsnicama za Donbas i služio je kao vitalni centar za snabdevanje ukrajinskih trupa stacioniranih u regionu na početku vojne operacije koju je Rusija pokrenula u Ukrajini pre više od godinu dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike