Kako je FBI bez čvrstih dokaza radio protiv Trampa: Šta je sve otkrio Daramov izveštaj?

18.05.2023

21:14

0

Izveštaj specijalnog savetnika Džona Darama na 306 stranica otkrio je mnoge malverzacije i propuste u američkom Federalnom istražnom birou

Kako je FBI bez čvrstih dokaza radio protiv Trampa: Šta je sve otkrio Daramov izveštaj?
Copyright Profimedia

Bombastičan izveštaj koji razotkriva malverzacije Federalnog istražnog biroa i tvrdi da je istraga o navodnom „dosluhu“ Trampa i Rusije bila nepotkrepljena dokazima konačno je dospeo u javnost.

Posle više od tri godine ispitivanja porekla istrage o „dosluhu” Trampa i Rusije, Ministarstvo pravde SAD objavilo je u ponedeljak izveštaj specijalnog savetnika Džona Darama na 306 stranica.

- Čini se da ni američka policija ni obaveštajna zajednica nisu posedovali nikakve stvarne dokaze o dosluhu u svojim fondovima na početku istrage - naveo je specijalni savetnik.

Dana 13. maja 2019. godine tadašnji državni tužilac Vilijam Bar pozvao je Darama, tužioca SAD za okrug Konektikat, da ispita poreklo istrage o Trampu i Rusiji nazvane „Uragan unakrsne vatre", koju je FBI pokrenuo 31. jula 2016. Tadašnji predsednik Donald Tramp, koji je godinama osuđivao istragu Biroa kao „lov na veštice“, pozdravio je razvoj događaja.

Daram je 2019. izrazio svoje neslaganje u vezi sa zaključkom generalnog inspektora Majkla Horovica da je FBI-jeva operacija „Urangan unakrsne vatre" bila vođena na stvarnim dokazima i saopštio da je njegova kancelarija „skrenula pažnju generalnom inspektoru da se ne slaže sa nekim zaključcima izveštaja o predviđanjima i načinu na koji je FBI slučaj otvoren“.

On je objasnio da, za razliku od Horovica, njegova „istraga nije ograničena na razvijanje informacija iz sastavnih delova Ministarstva pravde“, već da je umesto toga dobijao „informacije od drugih osoba i entiteta, kako u SAD tako i van Amerike“.

AP Photo/Mary Altaffer
 

Daram je 19. oktobra 2020. imenovan za specijalnog savetnika za sprovođenje takozvane istrage istražitelja.

Tokom svog ispitivanja specijalni advokat je optužio i osudio advokata FBI-ja Kevina Klinsmita, koji je priznao da je napisao mejl u kom se navodi da Trampov pomoćnik Karter Pejdž nikada nije bio agent CIA (što nije tačno), kako bi nastavio sa špijuniranjem Trampovog tima.

Daram je takođe podigao optužbe protiv advokata kampanje Hilari Klinton Majkla Susmana i naučnika Instituta Brukings Igora Dančenka, primarnog podizvora bivšeg agenta MI6 Kristofera Stila, autora „prljavog dosijea“, zbog laganja FBI-ja.

Daram je izgubio poslednja dva slučaja, ali je uspeo da rasvetli aktivnu ulogu kampanje Klintonove u širenju narativa o „dosluhu” Trampa i Rusije, za šta je tim specijalnog tužioca Roberta Milera ustanovio da nema dokaznu osnovu.

„Uragan unakrsne vatre" pokrenut na brzinu na nepotvrđenim tragovima

U svom izveštaju od 306 stranica Daram je kritikovao FBI zbog oslanjanja na dokaze koje je pružila kampanja tadašnje demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton 2016, uključujući nepotvrđeni dosije Stila, koji je imao sva obeležja političke pristrasnosti.

AP Photo/Andrew Harnik, File
Hilari Klinton

Iako su ove tragove „obezbedili ili finansirali (direktno ili indirektno) Trampovi politički protivnici“, Biro nije uspeo da „ispita ili dovede u pitanje ove materijale i motivaciju onih koji su ih dali“, navodi Daram.

- Naša istraga je takođe otkrila da je više osoblje FBI-ja pokazalo ozbiljan nedostatak analitičke rigoroznosti prema informacijama koje su dobili, posebno informacijama dobijenim od politički povezanih osoba i entiteta. Ove informacije su delimično pokrenule i održale „Uragan unakrsne vatre" i doprinele kasnijoj potrebi za istragom specijalnog tužioca Milera - napisao je specijalni tužilac.

Štaviše, FBI nije razgovarao sa ljudima koji su dali informacije korišćene za pokretanje istrage. Biro je požurio da otvori početnu istragu zasnovanu na nepotvrđenim dokazima iz Australije, napisao je specijalni savetnik, pozivajući se na australijskog zvaničnika Aleksandra Daunera, izvor agencije.

Biro takođe nije uspeo da potvrdi bilo koju tvrdnju u ozloglašenom Stilovom dosijeu. Štaviše, ni bivši britanski obaveštajac Stil nije mogao da potvrdi nijednu od tih tvrdnji, uprkos tome što mu je FBI ponudio pozamašnu svotu novca da to učini. Stilov izvor, naučnik Instituta Brukings Igor Dančenko, sastavio je tvrdnje za dosije. Međutim, kao i Stil, Dančenko nije mogao da potvrdi nijednu od pretpostavki navedenih u dokumentu kada ga je ispitivao FBI, prema specijalnom savetniku.

- Umesto toga, Dančenko je informacije koje je pružio Stilu okarakterisao kao „glasine i spekulacije" i proizvod neobaveznog razgovora - navodi se u izveštaju.

Profimedia
Džon Daram

Štaviše, ispostavilo se da bi Čarls Dolan, demokratski operativac koji je bio na više pozicija u Demokratskom nacionalnom komitetu (DNC), mogao da bude izvor jedne od najčudnijih glasina u dosijeu, odnosno lažne priče da je Tramp snimljen sa prostitutkama u moskovskom hotelu.

Dvostruki sistem pravde

Daram je takođe skrenuo pažnju na ono što je opisao kao dvostruki sistem pravde: istakao je da FBI nikada nije otvorio istragu o kampanji Hilari Klinton, uprkos tome što je imao obaveštajne podatke da je tadašnji demokratski predsednički kandidat navodno odobrio kampanju nazivanja Trampa ruskom marionetom.

U julu 2016. direktor CIA Džon Brenan obavestio je tadašnjeg predsednika Obamu o presretnutim obaveštajnim podacima, rekavši da će Hilari Klinton da zakuva skandal povezujući svog predsedničkog rivala Donalda Trampa sa Kremljom i navodnim „ruskim hakerima“ u okviru odvraćanja pažnje od kontroverze oko njenog privatnog imejl servera i pogrešnog rukovanja poverljivim informacijama.

- Postupci FBI-ja u vezi sa drugim veoma značajnim obaveštajnim podacima koje je dobio od pouzdanog stranog izvora ukazuju na plan kampanje Klintonove da okleveta Trampa tako što će ga povezati sa Vladimirom Putinom kako bi skrenula pažnju sa svojih sopstvenih problema u vezi sa njenim imejlovima - navodi se u izveštaju.

AP Photo/Alex Brandon
 

- Za razliku od FBI-jevog otvaranja pune istrage o nepoznatim članovima Trampove kampanje na osnovu sirovih, nepotvrđenih informacija, o ovom odvojenom pitanju, koje uključuje navodni plan kampanje Klintonove, FBI nikada nije otvorio nikakvu vrstu istrage, izdao bilo kakve zadatke, koristio bilo kakvo analitičko osoblje ili sproveo bilo kakve analize u vezi sa informacijama - nastavlja se u dokumentu.

Daram je istakao da se ništa nije preduzimalo, uprkos činjenici da je značaj obaveštajnih podataka plana Klintonove bio toliki da je Brenan odlučio da obavesti Obamu, potpredsednika Džozefa Bajdena i druge visoke vladine zvaničnike o tome u roku od nekoliko dana.

- Takođe je bilo dovoljno važno da CIA pošalje formalni pismeni memorandum direktoru FBI-ja Džejmsu Komiju i zameniku pomoćnika direktora FBI-jevog kontraobaveštajnog odeljenja Peteru Stržoku na razmatranje - napisao je specijalni savetnik.

Operativci FBI-ja zanemarili pravila Agencije

Specijalni savetnik je kritikovao operativce FBI-ja zbog zanemarivanja pravila Biroa i očigledne političke pristrasnosti prema tadašnjem predsedničkom kandidatu Trampu.

Konkretno, Stržok, koji je predvodio tim „Uragana unakrsne vatre" i izrazio prezir prema Trampu u razgovoru sa advokatom FBI-ja Lizom Pejdž, pritisako je šefa kontraobaveštajne službe FBI-ja Bila Pristapa da nastavi istragu tako što je dobio odobrenje tadašnjeg zamenika direktora FBI-ja Endrua Mekejba.

Profimedia
 

Prema izveštaju, Pristap je otkrio slučajeve kada je Stržok delio informacije direktno sa Mekejbom (pre nego što je mogao sam da pruži informacije Mekejbu), s kojim se nije slagao i koga je posećivao zajedno sa tadašnjom advokaticom Pejdž. Mekejb i Stržok su otpušteni iz FBI-ja u martu i avgustu 2018. godine, a Pejdž je dala ostavku u maju 2018.

Isto tako, Biro je izdao aplikacije pune grešaka za praćenje saradnika Trampove kampanje Kartera Pejdža, prema izveštaju.

- Osoblje FBI-ja je takođe više puta zanemarivalo važne zahteve kada je nastavilo da traži obnavljanje nadzora FISA, priznajući da nisu istinski verovali da postoji opravdan razlog za verovanje da je meta svesno angažovana u tajnim obaveštajnim aktivnostima u ime strane sile - navodi se u izveštaju.

Troje ljudi nadgledalo Trampovu kampanju

Prema izveštaju, Biro je koristio tri „poverljiva ljudska izvora“ da špijunira i snima savetnike Trampove kampanje, uključujući Kartera Pejdža, Džordža Papadopulosa i neimenovanog višeg savetnika za spoljnu politiku.

Daramov tim je otkrio da FBI nije obelodanio izjave koje bi odbacile optužbe, koje su bile sadržane u snimcima Pejdža i Papadopulosa. Konkretno, Pejdžove snimljene izjave diskreditovale su neke tvrdnje u dosijeu Stila, ali FBI nije reagovao na te tragove, prema specijalnom savetniku.

Pexels
 

„FBI nije uspeo da ispuni misiju stroge vernosti zakonu“

Osudivši Biro zbog nepoštovanja sopstvenih standarda, specijalni savetnik je primetio da „ne preporučuje nikakve velike promene u smernicama i politikama koje Ministarstvo i FBI sada imaju“.

- Objavljivanje dodatnih pravila i propisa koje treba naučiti na još više sesija obuke verovatno bi se pokazalo kao beskorisna vežba ako FBI-jevi vodeći principi „vernost, hrabrost i integritet“ nisu ukorenjeni u srcima i umovima onih koji su se zakleli da će ispuniti FBI-jevu misiju „zaštite američkog naroda i održavanja Ustava Sjedinjenih Država'", napisao je specijalni savetnik.

- Na osnovu pregleda „Uragana unakrsne vatre" i povezanih obaveštajnih aktivnosti, zaključili smo da odeljenje i FBI nisu uspeli da održe svoju važnu misiju stroge vernosti zakonu u vezi sa određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izveštaju - naglasio je Daram.

Reakcija na Daramov izveštaj

Objavljivanje dugo očekivanog Daramovog izveštaja izazvalo je živu debatu širom američkog političkog spektra.

Profimedia
 

- Vau! Posle opsežnog istraživanja, specijalni savetnik Džon Daram zaključuje da FBI nikada nije trebalo da pokrene istragu Tramp - Rusija. Drugim rečima, američka javnost je prevarena, baš kao što je sada varaju oni koji ne žele da vide veličinu Amerike - napisao je Donald Tramp na „Truth Social".

Republikanski predsednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džim Džordan objavio je na Tviteru svoj plan da pozove specijalnog tužioca Darama na svedočenje sledeće nedelje.

Američka mejnstrim štampa, koja je nekada sa entuzijazmom promovisala prevaru o dosluhu Trampa i Rusije, izrazila je skepticizam prema Daramovom radu, tvrdeći da se njegova istraga završila kako je i počela: „ukazujući na drveće kako bi zaklonila šumu“. Američki mediji su rezimirali da je istraga uključivala nekoliko neuspešnih pokušaja da se podignu krivične prijave protiv ljudi „labavo povezanih sa istragom o Rusiji".

Što se tiče FBI-ja, Biro je brzo objavio da je već izvršio neophodne ispravke kako bi eliminisao greške koje je specijalni savetnik otkrio u svom nedavnom izveštaju.

- Ponašanje tokom 2016. i 2017. godine koje je specijalni savetnik Daram ispitao bilo je razlog da sadašnje rukovodstvo FBI-ja sprovede desetine korektivnih mera, koje su na snazi već neko vreme. Da su te reforme sprovedene 2016. godine, pogrešni koraci identifikovani u izveštaju mogli su biti sprečeni - navodi se u zvaničnom saopštenju FBI-ja.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike