Poslušajte misteriozne zvuke iz Zemljine stratosfere: Naučnici uopšte ne mogu ovo da odgonetnu (AUDIO)

15.05.2023

09:14

0

Autor: N.P.

Solarni baloni se lako prave, a mogu pružiti odgovore na brojna pitanja

Poslušajte misteriozne zvuke iz Zemljine stratosfere: Naučnici uopšte ne mogu ovo da odgonetnu (AUDIO)
Ilustracija - Copyright Profimedia/Ferrari Press Agency

Ogromni solarni baloni poslati su oko 20 kilometara u visinu kako bi snimali zvuke Zemljine stratosfere, a mikrofoni su usput pokupili neke neobične zvuke.

Stratosfera je drugi Zemljin omotač, a njeni niži slojevi sadrže ozonski omotač koji upija sunčevo ultraljubičasto zračenje. U razređenom i suvom vazduhu stratosfere meteorološki baloni i avioni dostižu najveću visinu.

Danijel Bauman, vodeći naučnik Nacionalne laboratorije Sandia, u Novom Meksiku, još tokom školovanja je želeo da ispituje zvukove stratosfere nakon što je prvi put čuo da vulkani ispuštaju zvuke nižih frekvencija. Infrazvuke, kako se zovu, ljudi ne mogu da registruju.

Bauman je prethodno sa prijateljima na meteorološke balone postavljao kamere kako bi slikale crno nebesko prostranstvo i Zemlju koja se nalazi daleko ispod. Potom su uspešno izgradili sopstvene solarne balone.

Predložio je da se na njih prikače snimači infrazvukova kako bi se snimali zvuci vulkana, a onda je sa saradnicima shvatio da niko u poslednjih 50 godina nije na njih postavljao mikrofone, pa su rešili da okušaju sreću.

Baloni mogu da senzore odnesu na dvostruko veću visinu nego komercijalni avioni.

- Naši baloni su snimili hemijske eksplozije, grmljavinu, sudaranje okeanskih talasa, propelere letelica, gradsku buku, lansiranje raketa, zemljotrese i možda čak i brze vozove i borbene lovce. Takođe, snimili smo zvuke koji nam nisu poznati - poručio je Bauman za CNN.

Zajedno sa savetnikom Džonatanom Lisom, sa Univerziteta u Južnoj Karolini, otkrića su objavili na 184. skupu Akustičnog društva Amerike u Čikagu.

Primera radi, baloni NASA koji su kružili oko Antarktika su snimili sudaranje okeanskih talasa, ali neki drugi zvuci su i dalje nepoznatog porekla.

- U stratosferi postoje misteriozni infrazvučni signali koji se pojavljuju nekoliko puta po satu na pojedinim letovima, ali još nismo utvrdili šta predstavljaju - poručio je naučnik.

Gradnja solarnih balona

Nakon što su se prvobitno služili balonima NASA, tim naučnika je sam sastavio sopstvene balone prečnika do 7 metara. Prave ih od materijala iz prodavnica "uradi sam", a mogu se sklopiti na terenima za košarku.

- Svaki balon je napravljen od plastike, transportne trake i ugljene prašine. Trošak je oko 50 dolara, a dvoje mogu da naprave jedan balon za oko 3,5 sati. Posle toga samo izađete na proplanak tokom sunačnog dana i napunite ga vazduhom - rekao je Bauman. Kako je istakao, ugljena prašina služi da bi se unutrašnjost balona obojila tako da kada ih obasja sunce, vazduh iznutra se zagreje i oni mogu da lebde.

Bauman je od 2016. lansirao nekoliko desetina balona, a lokacije se prate preko GPS uređaja. Na njih su zakačeni mikrobarometri koji prate vulkane, a u ovom slučaju su snimali niske frekvencije. Helijumski balon NASA-e je imao najduži let - od 44 dana, a 19 dana je snimao zvukove pre nego što je mikrofon prestao da radi. Sa druge strane, solarni baloni lete oko 14 sati leti i sleću čim sunce zađe.

Otkrivanje nepoznatih zvukova

Prednost balona koji mogu dostići velike visine je što su tamo niži nivoi zvukova, a raspon njihovog ragistrovanja je povećan - cela Zemlja vam je na raspolaganju. Ipak, i tu postoje brojni izazovi. U pitanju je nepovoljni ambijent sa velikim temperaturnim oscilacijama.

Profimedia
 

- Solarni baloni su pomalo tromi i nekoliko smo polomili o gmlje dok smo pokušavali da ih lansiramo. Morali smo da ih izvlačimo iz kanjona ili da se penjemo uz planine da bismo došli do njih - objasnio je Bauman. Iz svih tih iskustava su nešto naučili, a sada im je glavni zadatak da identifikuju signale koje su snimili tokom letova.

- Postoji dosta signala čije poreklo ne razumemo. Možda su to turbulencije, udaljene snažne oluje ili neki objekti poput vozova, ali je teško to razaznati - rekao je istraživač.

Bauman je usredsređen da razume zvučni pejzaž stratosfere kako bi odgonetnuo mnoge odlike, poput toga koliko zvuk varira u odnosu na lokaciju ili godišnja doba.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike