Crne prognoze se ostvaruju: Narednih godina svet će preći granicu od 1,5 stepeni zagrevanja i ništa ne možemo da uradimo povodom toga

18.05.2023

09:14

0

Time neće biti prekršen Pariski sporazum, ali su naučnici svejedno uznemireni

Crne prognoze se ostvaruju: Narednih godina svet će preći granicu od 1,5 stepeni zagrevanja i ništa ne možemo da uradimo povodom toga
profimedia-0640933295 - Copyright Profimedia

Zagrevanje naše planete verovatno će nadmašiti kritičnu temperaturnu granicu u narednih nekoliko godina, predviđaju naučnici.

Istraživači kažu da sada postoji šansa od 66 odsto da ćemo preći prag globalnog zagrevanja od 1,5 stepena Celzijusa najkasnije do 2027.

Šanse su sve veće zbog emisija uzrokovanih ljudskim aktivnostima i promena vremenskih obrazaca koje se očekuje ovog leta.

Ako svet pređe granicu, naučnici naglašavaju da će to verovatno biti privremeno. Dostizanje praga značilo bi da je svet za 1,5 stepeni topliji nego što je bio tokom druge polovine 19. veka, pre nego što su emisije fosilnih goriva iz vremena industrijalizacije počele da rastu.

Međutim, prekoračenje granice čak i na samo godinu dana zabrinjavajući je znak da se zagrevanje ubrzava, a ne usporava.

Cifra od 1,5 stepen Celzijusa postala je simbol globalnih pregovora o klimatskim promenama. Zemlje su se složile da „nastave pokušaje“ da ograniče porast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa prema Pariskom sporazumu iz 2015.

Profimedia
 

Prelazak preko granice od 1,5 u narednim godinama doprineo bi do daleko primetnijih posledica zagrevanja, kao što su duži toplotni talasi, intenzivnije oluje i šumski požari.

Sa druge strane, prelazak postavljenog ograničenja u nekoj od narednih godina ne bi značio da je granica dogovorena u Parizu probijena. Naučnici kažu da još ima vremena da se ograniči globalno zagrevanje naglim smanjenjem emisija.

Svetska meteorološka organizacija (SMO) od 2020. daje procenu šansi da svet pređe prag od 1,5 stepena. Tada su predviđali da postoji manje od 20 odsto rizika da do toga dođe u narednih pet godina.

Do prošle godine verovatnoća je porasla na 50 odsto, a sada je skočila na 66, pa naučnici kažu da je „verovatnije da će do toga doći nego što nije verovatno“.

Šta znači prelazak preko 1,5 stepena Celzijusa?

Brojka nije direktna mera svetske temperature, već pokazatelj koliko se Zemlja zagrejala ili ohladila u poređenju sa dugoročnim globalnim prosekom.

Profimedia
 

Naučnici koriste podatke o prosečnoj temperaturi iz perioda između 1850. i 1900. kao meru za to koliko je svet bio vreo pre oslanjanja na ugalj, naftu i gas.

Decenijama su verovali da bi zagrevanje sveta za oko 2 stepena dovelo do opasnih posledica - ali su 2018. značajno revidirali ovu procenu, pokazujući da bi prelazak preko 1,5 stepena bio poguban za svet.

Temperature su bile oko proseka do otprilike 1950. godine, ali su se od tada povećavale, redovno prelazeći 1 stepen Celzijusa zagrevanja u poslednjoj deceniji.

Tokom poslednjih nekoliko decenija svet koji se pregreva podigao je živu tako da su 2016. godine, najtoplije zabeležene, globalne temperature bile 1,28 stepeni iznad predindustrijskog proseka.

Sada istraživači kažu da će ta cifra biti nadmašena - 98 odsto su sigurni da će rekord biti oboren pre 2027.

- Sada smo zaista nadomak privremenog prekoračenja od 1,5 stepena i to je prvi put u ljudskoj istoriji da smo tako blizu - rekao je profesor Adam Skejf, šef dugoročne prognoze u britanskom Meteorološkom zavodu, koji prikuplja podatke meteoroloških i klimatskih agencija širom sveta.

AP Photo/Nariman El-Mofty
 

- Mislim da je to možda najočitija i najjednostavnija statistika koju imamo u izveštaju - rekao je on na konferenciji za novinare.

Istraživači naglašavaju da bi temperature morale da ostanu na 1,5 stepeni ili iznad toga tokom 20 godina da bi se moglo reći da je prag Pariskog sporazuma pređen.

- Ovaj izveštaj ne znači da ćemo trajno premašiti nivo od 1,5 stepeni Celzijusa naveden u Pariskom sporazumu koji se odnosi na dugotrajno zagrevanje tokom mnogo godina - rekao je generalni sekretar SMO profesor Peteri Taalas.

- Međutim, SMO upozorava da ćemo privremeno premašiti nivo od 1,5 stepeni Celzijusa sve češće - rekao je on.

Šta to znači za El Ninjo?

Postoje dva ključna elementa - prvi čine kontinuiranu visoki nivoi emisija ugljenika iz ljudskih aktivnosti koji uprkos padu tokom pandemije i dalje rastu.

Pixabay
 

Drugi, kritični deo je verovatno pojavljivanje El Ninja, vremenske pojave sa globalnim implikacijama.

Poslednje tri godine La Ninja je donekle ublažila zagrevanje klime, međutim, dodatna toplota koju će El Ninjo doneti na površinu Pacifika verovatno će podići globalnu temperaturu na novi maksimum sledeće godine.

Sa druge strane, i dalje postoje nepoznanice vezane za početak i razmeru događaja.

- Vredi napomenuti da mnoge naše trenutne prognoze vezane za El Ninjo, za koji mislimo da se razvija ove zime, pokazuju prilično veliku amplitudu - rekao je profesor Skejf novinarima.

- Ali da bismo zapravo predvideli magnitudu ili naknadni događaj u periodu od pet godina, ne možemo dati tačne datume unapred, tako da bi to moglo da znači da ćemo za tri ili četiri godine od sada doći do El Ninja od dva i po stepena - zaključio je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike