Iz Rusije stiglo upozorenje: Zbog uništavanja oružja sa osiromašenim uranijumom ka Evropi ide radioaktivni oblak

19.05.2023

13:18

1

SAD razvijaju i već koriste hemijsko i biološko oružje, uključujući i na teritoriji Ukrajine, istakao je Patrušev

Iz Rusije stiglo upozorenje: Zbog uništavanja oružja sa osiromašenim uranijumom ka Evropi ide radioaktivni oblak
Radioaktivni oblak, ilustracija - Copyright Profimedia

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev saopštio je na sastanku u gradu Siktivkaru u Rusiji da je uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom koju je Zapad isporučio Ukrajini dovelo do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evropi.

Ujedno je skrenuo i pažnju na to da je predsednik SAD Džo Bajden juče stigao u Hirošimu na samit G7.

- Lideri zapadnih zemalja će pod pritiskom SAD takođe razgovarati o pomoći Ukrajini. Amerikanci su više puta u istoriji "pomogli" zemljama. Ukrajini su takođe "pomogli" - izvršili su pritisak na svoje produžene ruke i isporučili su municiju sa osiromašenim uranijumom. Njihovo uništavanje je dovelo do toga da se radioaktivni oblak uputio ka Zapadnoj Evropi. U Poljskoj je već zabeležen porast radijacije - rekao je Patrušev.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Osim toga, SAD razvijaju i već koriste hemijsko i biološko oružje, uključujući i na teritoriji Ukrajine, dodao je zvaničnik.

Krajem aprila zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi izjavio da je London Kijevu poslao na hiljade granata za tenkove „čelendžer 2“, uključujući i one sa osiromašenim uranijumom, ali da ne prati odakle se te granate ispaljuju.

Prilikom upotrebe ovakve municije, na tlu se taloži radioaktivna prašina koja je izuzetno toksična i ne može se dekontaminirati. Njihova upotreba može dovesti do izazivanja raka.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je nedavno da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike