Zvanično utvrđeno da Tramp nije šurovao sa Rusijom: "Ispostavilo se da je to veoma opasna prevara"

16.05.2023

09:57

0

Godinama su se raspredale priče da je Tramp uz pomoć Rusije dobio izbore 2016. godine

Zvanično utvrđeno da Tramp nije šurovao sa Rusijom: "Ispostavilo se da je to veoma opasna prevara"
Donald Tramp - Copyright Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da demokrate moraju da plate visoku cenu zbog toga što su godinama sprovodile istragu o navodnom dosluhu između njega i Rusije, nakon što je specijalni savetnik Džon Duram objavio izveštaj u kojem navodi da istraga nikada nije ni trebalo da bude pokrenuta.

- Ispostavilo se da je to veoma opasna prevara - poručio je Tramp za Foks njuz i dodao da je američka javnost bila, kako je naveo, žrtva "dugotrajne i izdajničke šarade" koju su započele demokrate.

On je istakao da mora da se plati visoka cena zbog onoga kroz šta su prošle Sjedinjene Države.
Tramp je ocenio da su istrage FBI potpuna sramota i da je gnev javnosti nakon objavljivanja Duramovog izveštaja na nivou koji ranije nije video.

AP Photo/Evan Vucci
 

- Pisanje ovog izveštaja je dugo trajalo jer je Džon Duram veoman temeljan istražitelj, ali rezultat je nedvosmislen - istakao je on.

Podsetimo, Federalni istražni biro (FBI) nije nikada imao dovoljno dokaza za otpočinjanje istrage o predsedničkoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine i previše se oslanjao na savete Trampovih političkih protivnika, navodi se u zaključnom izveštaju američkog specijalnog savetnika Džona Durama.

U izveštaju na 306 stranica Duram je zaključio da američke obaveštajne službe i organi za sprovođenje zakona nisu imali nikakve "stvarne dokaze" o dosluhu Trampovog tima i Rusije, pre pokretanja istrage "Crossfire Hurricane", prenosi Rojters.

Duram je u izveštaju optužio FBI da se prema istrazi o Trampu odnosio drugačije nego prema drugim politički osetljivim istragama, uključujući one čiji je predmet istrage bila Trampova protivkandidatkinja Hilari Klinton.

Ovaj izveštaj označava kraj četvorogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. godine kada je tadašnji državni tužilac Vilijam Bar imenovao Durama, iskusnog tužioca, da ispita potencijalne greške FBI-ja prilikom istrage o navodnom šurovanju Trampovog tima i Rusije tokom predizborne kampanje 2016. godine.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike