Ponovo raste popularnost Gandija? Zadao je prvi udarac Modiju, ali sme li još da se raduje

20.05.2023

09:16

0

Praunuk bivšeg premijera probudio je nadu opozicije da će potomak velike porodice ponovo biti na čelu Indije

Ponovo raste popularnost Gandija? Zadao je prvi udarac Modiju, ali sme li još da se raduje
Copyright Profimedia

Vladajuća Indijska narodna partija (INP) izgubila je svoje jedino uporište na jugu zemlje nakon što su glasači u državi Karnataka odbacili hindu-nacionalističku politiku stranke premijera Narendre Modija na ključnim lokalnim izborima prošle nedelje.

Karnataka je percipirana kao uporište desničarske hindu-nacionalističke ideologije INP-a, a neki analitičari kažu da je poraz znak problema za Modija jer on želi da obezbedi značajnu drugu deceniju na vlasti.

Opozicioni Indijski nacionalni kongres (INK) osvojio je 135 mesta u državnoj zakonodavnoj skupštini, naspram 66 za INP, dajući Modijevim protivnicima podsticaj dok se pripremaju da izazovu indijskog populističkog lidera na opštim izborima sledeće godine.

U sredu je veteran Kongresne stranke Sidaramaja, koji se predstavlja jednim imenom, proglašen za novog glavnog ministra Karnatake, čime su okončani dani spekulacija o tome ko će voditi državu.

- Kongres je dokazao da može da dobije direktnu bitku sa INP uprkos tome što šafranska partija koristi Modija kao glavnog vođu svoje kampanje - napisala je "The Vire", nezavisna novinska agencija, nazivajući pobedu „ličnim porazom Modijeve brend politike“.

Glasanje u Karnataki bilo je prvo od pet državnih izbora zakazanih za ovu godinu, koji se u nacionalnim anketama često smatraju testom za raspoloženje birača.

Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP
Narendra Modi

Ali uprkos teškom gubitku, Modijev „nacionalni status ostaje netaknut i INP bi sledeće godine trebalo da izađe na opšte izbore kao favorit“, rekao je Rohan Venkat, gostujući naučnik u Centru za napredne studije Indije, Univerziteta u Pensilvaniji.

- Ako bi izgubili neke ili sve preostale državne izbore ove godine, uključujući tri velike države u centralnom i severnom hindi pojasu, to bi mogao biti dodatni pokazatelj slabljenja podrške - rekao je on.

Politika INP ne uspeva da utiče na birače

Oko 84 odsto od 65 miliona stanovnika Karnatake čine hinduisti, a INP je vodio veliku kampanju da se dopadne toj većini.

Poslednjih godina država je donela zakone ukorenjene u Hindutvi, političkoj ideologiji koja obuhvata kulturno opravdanje hinduističkog nacionalizma, a koja je obuhvatila zabranu prodaje i klanja krava - životinje koja se smatra svetom za Hinduse. Takođe je usvojio kontroverzni zakon protiv konverzije, koji međuverskim parovima otežava sklapanje braka.

Karnataka je prošle godine zabranila muslimankama da nose hidžab u obrazovnim institucijama, što je izazvalo proteste muslimana i produbilo verske tenzije u državi.

Profimedia
 

Uoči izbora INP je predložio da se oduzmu neke beneficije muslimanima i da se umesto toga dodele dvema hinduističkim zajednicama više kaste. Iako je zvanično ukinut 1950. godine, 2.000 godina star kastinski sistem u Indiji i dalje utiče na mnoge aspekte života, kategorišući Hinduse po rođenju, definišući njihovo mesto u društvu, koje poslove mogu da rade i za koga mogu da se venčaju.

Iako se dnevni red INP-a možda oslanjao na populističku politiku, Rahul Verma, saradnik u Centru za istraživanje politike (CPR), vodećem indijskom trustu mozgova, rekao je da ove ideološke platforme na kraju nisu uspele da im „daju dodatni glas“.

Kongres je „uspeo da oživi društvenu koaliciju“ birača iz verskih, društvenih i ekonomskih manjina, dodao je Verma.

- To ne znači da ideološke platforme nemaju primaoce. Ali to im nije pomoglo. Vlada vaše države nije uspela ako nemate dovoljno snažno vođstvo. Te ideološke platforme same po sebi ne mogu da vas odvedu do pobede - rekao je on.

Ništa bez Modija

Sam Modi je krenuo u kampanju u Karnataki, održavši više od deset skupova na kojima se vozio gradskim ulicama, sastajao se sa pristalicama i držao govore.

Profimedia
 

Ali njegova ogromna popularnost na nacionalnom nivou nije uspela da se odrazi na glasove INP u državi.

Ograničavajući se na lokalna pitanja, opozicioni Kongres je krenuo napred, pobedivši na obećanju da će ciljati korupciju, borbu protiv nezaposlenosti i inflaciju, kažu analitičari.

- Tokom kampanje je bilo vrlo jasno da se aktuelni INP suočava sa opipljivim protiv-pozicijama. Nisu imali mnogo stvari da pokažu na planu upravljanja, a bilo je i optužbi za korupciju na najvišem nivou - rekao je Verma iz CPR-a.

Kongres je optužio INP za korumpiranu izbornu praksu u Karnataki. Odlazeći glavni ministar INP Basavaraj Somapa Bomai više puta je negirao optužbe.

Prema Venkatu, iz Centra za napredne studije Indije, „postalo je jasno“ da se INP „borio da prenese“ svoj hindu-majoritarizam na državni nivo.

Dok je hinduistička nacionalistička politika INP-a bila „naizgled nepobediva“ na nacionalnim izborima, stranka je propala kada „sam Modi nije na listi i kada se protivnik na državnom nivou može takmičiti sa kombinacijom politike blagostanja i regionalnog identiteta”, istakao je Venkatu.

Ponovni uspon Gandija?

Profimedia
 

Izbori u Karnataki prvi su značajni pokazatelj raspoloženja birača otkako je lider Kongresa Rahul Gandi krenuo u veliki eksperiment da oživi interesovanje za svoju nekada moćnu stranku.

U januaru je Gandi završio svoje „Ujedinjeno indijsko putovanje", put od 4.000 kilometara preko Indije za koji mu je trebalo pet meseci.

Epsko putovanje privuklo je desetine hiljada sledbenika i popravilo imidž Gandija, praunuka prvog premijera Indije.

Državni izbori su takođe bili prvo sučeljavanje između Gandija i Modija otkako je prvom oduzet status poslanika i otkad diskvalifikovan iz parlamenta pošto je optužen za klevetu u predmetu koji je u toku, a za koji kritičari kažu da je politički motivisan. Gandi odbacuje optužbe.

Profimedia
 

Gandi je jedna od retkih ličnosti koja ima takvu moć zvezde i prepoznatljivo ime koje biizazvalo Modija na nacionalnim izborima sledeće godine, a pobeda Kongresne stranke u Karnataki daje partiji „veliki moralni podsticaj“, rekao je Verma.

- To će im pomoći da pregovaraju sa potencijalnim saveznicima i doneće im resurse koji su potrebni za izgradnju platforme opšte izborne kampanje - rekao je on.

Međutim, Modijeva stranka i dalje uživa ogromnu podršku u severnim državama, uključujući i najmnogoljudniju Utar Pradeš.

- Mnogo zavisi od toga kako će Kongresna partija postupati na predstojećim izborima za državnu skupštinu. I moraće da budu zaista dobri da bi mogli da ostvare uspeh - zaključio je Verma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike