Napadači na SAD 11. septembra su bili agenti CIA? Novi dokumenti iz Gvantanama otkrivaju zabrinjavajuće podatke

11.09.2023

21:20

0

Autor: N.P.

CIA je svoja saznanja krila od FBI-ja, sve dok nije bilo prekasno

Napadači na SAD 11. septembra su bili agenti CIA? Novi dokumenti iz Gvantanama otkrivaju zabrinjavajuće podatke
Navaf al Hazmi i Kalid al Midhar - Copyright Profimedia

Dvojicu otmičara koja su učestvovala u terorističkom napadu na SAD 11. septembra 2001. godine CIA je pomno nadzirala, a postoji mogućnost da ih je ova obaveštajna agencija prethodno regrutovala, navodi se u sudskim dokumentima objavljenim u aprilu 2023.

Dokumenti Vojne komisije Gvantanama, suda koji se bavi slučajevima optuženih za izvođenje napada 11. septembra, bili su javni, ali redigovani.

Nezavisni istraživači su uspeli da dođu do originalnih verzija, a u pitanju su zapisi glavnog istražitelja Komisije Dena Kanestrara, koji je vodio ličnu istragu o potencijalnoj umešanosti saudijske vlade u napade na Njujork. Istragu je započeo na zahtev advokata odbrane.

Priča o dvojici muškaraca

Iako o 11. septembru i dalje kolaju brojne teorije zavere, počevši od toga da je to bio "posao iznutra", najveću misteriju predstavlja nešto drugo, a to su aktivnosti dvojice otmičara, Navafa al Hazmija i Kalida al Midhara.

Profimedia
 

Do sada nije utvrđeno čime su se tačno bavili 18 meseci uoči terorističkog napada.

Dvojac je otputovao u SAD u januaru 2000. uz pomoć vize koja je omogućavala višestruke ulaske u zemlju, iako su ih CIA i NSA već označile kao teroriste Al Kaide.

Samo nekoliko dana pre dolaska u Ameriku, prisustvovali su Al Kaidinom skupu u Kuala Lumpuru kada se najverovatnije diskutovalo o ključnim detaljima napada na SAD. Malezijske vlasti su tajno fotografisale i snimile sastanak po direktnom nalogu Stanice Alek, specijalne jedinice CIA koja je postavljena kako bi tragala za Osamom bin Ladenom. Zanimljivo je da zvuk, ipak, nije snimljen.

Svakako, to je trebalo da bude dovoljno da se Hazmiju i Midharu ne dozvoli ulazak u zemlju, ili je makar FBI trebalo da bude obavešten o njihovom boravku u SAD. Kako se navodi, kroz kontrole na aerodromu u Los Anđelesu su prošli bez problema, a imali su dozvolu da borave šest meseci u zemlji. Navodno, CIA je predstavnicima FBI-ja u Stanici Alek zabranila da o tome obaveste svoje nadređene.

- Moramo Birou ovo da kažemo. Oni su očigledno loši momci. Najmanje jedan od njih ima vizu za SAD. Treba da kažemo FBI-ju. Ali CIA mi je rekla da to nije slučaj FBI-ja niti je u njegovoj nadležnosti - rekao je Mark Rosini, nekadašnji član Stanice Alek, prisećajući se razgovora sa kolegama.

Profimedia
 

Odmah po dolasku u zemlju, Hazmi i Midhar su se u restoranu na aerodromu sreli sa Omarom al Bajumijem, Saudijcem koji je živeo u Kaliforniji. Tokom naredne dve nedelje pomogao im je da nađu stan u San Dijegu, potpisao je sa njima ugovor o zakupu, dao im je 1.500 dolara za kiriju i upoznao ih sa Anvarom al Avlakijem, imamom u lokalnoj džamiji. Al Avlaki je ubijen u Jemenu 2011. u napadu američkog drona.

Bajumi je nakon 11. septembra postao FBI-jev predmet interesovanja zbog moguće saudijske umešanosti u napade, što je bilo poznato kao operacija "Bis". U razgovoru sa istražiteljima u Rijadu 2003. godine tvrdio je da je njegov susret sa dvojicom muškaraca bio slučajnost - čuo je kako pričaju arapski i da ne znaju engleski, pa je odlučio da im "pomogne iz milosrđa".

FBI je došao do drugog zaključka - Bajumi je bio saudijski obaveštajac i deo šire mreže vehabija u SAD koja je rukovodila potencijalnim i stvarnim teroristima i nadgledala aktivnosti disidenata u inostranstvu. Zaključeno je da je postojalo 50 odsto šanse da je Bajumi znao značajne pojedinosti o napadima pre nego što su se dogodili, baš kao i saudijska vlada.

Zašto se to krilo?

Ove bombastične informacije su bile sakrivene od javnosti sve do marta 2022, kada je sa velikog broja FBI-jevih dokumenata skinuta oznaka tajnosti, na zahtev Bele kuće.

Sudski podnesci Vojne komisije Gvantanama, objavljeni u aprilu 2023, pokazuju prirodu Bajumijevog kontakta sa Hazmijem i Midharom i činjenicu da se CIA za njih pomno interesovala, ali da podatke o njihovom boravku u SAD nije želela da podeli sa FBI-jem sve do avgusta 2001.

Sve to sugeriše da je CIA narušila zvaničnu istragu kako bi sačuvala podatak da se uvukla u Al Kaidu. To je zaključak četiri neimenovana FBI agenta koje je intervjuisao Kanestraro tokom svoje istrage.

Agent označen kao CS-23 je naveo da je CIA više puta lagala i onemogućavala FBI u istrazi Bajumija. Primera radi, iako su govorili da o njemu nemaju nikakav dosije, CS-23 je znao da je to laž jer je agencija održavala nekoliko operativnih dosijea. Takođe, CS-23 je bio ubeđen da je CIA svoje veze sa saudijskim službama koristila u pokušaju da vrbuje Hazmija i Midhara. Time su zaobilazili zakone prema kojima je agentima CIA zabranjeno da se bave špijunskim operacijama na američkom tlu.

Te tvrdnje je potvrdio još jedan istražitelj FBI-ja, CS-3, koji je istakao da je Bajumi po nalogu CIA otvorio otmičarima bankovne račune i iznajmio im stan u San Dijegu. Svaka informacija koja bi se pružala Bajumiju je potom išla do Stanice Alek.

Agentu CS-3 je bilo čudno što je specijalna jedinica CIA, sa sedištem u SAD, bila umešana u regrutovanje operativaca Al Kaide, pošto je to obično bila aktivnost agenata u inostranstvu. 

CS-23 je tvrdio da viši zvaničnici FBI-ja nisu imali pristup daljim istragama o vezama CIA sa Bajumijem i regrutovanju dvojice Saudijaca. Takođe, agentima FBI koji su pred Senatom svedočili o 11. septembru je naloženo da ne otkrivaju razmere saudijske umešanosti sa Al Kaidom.

Kanestraro u svojoj istrazi nije izvodio zaključke zašto je CIA krila ključne informacije od FBI-ja pre napada, što je možda moglo da ih spreči, a nije ni poznato zašto se FBI tome povinovao.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike