Jedina bogomolja koja je stradala 11. septembra: Osveštana pravoslavna svetinja uništena u napadu na Kule bliznakinje (VIDEO)

06.07.2022

20:29

0

Autor: I.P.

Svetinja je pretvorena u ruševine kada se 11. septembra 2001. srušila južna kula

Jedina bogomolja koja je stradala 11. septembra: Osveštana pravoslavna svetinja uništena u napadu na Kule bliznakinje (VIDEO)
Copyright AP Photo/Mark Lennihan

Arhiepiskop američki Vaseljenske patrijaršije Elpidofor je u ponedeljak rano ujutru, sa prisutnim vernicima i  sveštenstvom, osveštao obnovljenu grčku pravoslavnu crkvu Svetog Nikole, jedinu bogomolju uništenu 11. septembra.

Nazvana po svecu zaštitniku mornara, crkva je bila prva stanica za mnoge grčke imigrante nakon što su napustili maticu.

Kako su se oko nje dizali visoki neboderi, skromna crkva je dodala samo jedan sprat belo okrečenoj strukturi koja je godinama bila u senci Kula bliznakinja. Svetinja je pretvorena u ruševine kada se 11. septembra 2001. srušila južna kula.

Verski obred, koji je održan skoro 21 godinu nakon napada 11. septembra, uključivao je liturgiju i polaganje čestica moštiju Svetog Nikole u ​​oltar crkve.

Pored arhiepiskopa Elpidofora, u ceremoniji su učestvovali i drugi istaknuti članovi sveštenstva kao što su mitropolit detroitski Nikolaj, mitropolit pitsburški Sava i Aleksandar Karlucos i Andreas Vitulkas, obojica protoprezviteri Vaseljenskog prestola.

Predstavnici Crkve, uključujući dva živa bivša arhiepiskopa Amerike Spiridona i Dimitrija, pozvani su da potpišu oltar nakon njegovog osvećenja.

- Danas su ovi sveti i dragoceni ostaci svetitelja – čija se sopstvena istorija proteže preko milenijuma i preko okeana, do Male Azije i slave Vizantije koja živi u našoj Vaseljenskoj patrijaršiji – pridruženi istoriji onih za koje je Svetski trgovinski centar bio njihova grobnica. Ovim modernim mučenicima – ubijenim nepravednom mržnjom – uskraćena je čak i šansa za sahranu. I tako, današnjim osvećenjem, ovaj prostor ostaje zauvek sveto tlo – mesto sećanja, mesto pomirenja, mesto praštanja i mesto ljubavi - naveo je Elpidofor u svojoj besedi.

- Svi vi koji ste se okupili ovde, bilo unutar ovih blistavih mermernih zidova napravljenih od istog kamena koji krasi atinski Partenon, ili stojite i molite se sa nama napolju u Liberti parku – koji ovog 4. jula nije mogao biti prikladnije mesto za učešće – svi vi svedočite o ovom osvećenju i o tome šta ono znači za Crkvu Svetog Nikole, porušenu 11. septembra - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike