Ko su žene okorelih narko-bosova? Posmatraju ih kao nevinašca, ali to je daleko od istine (FOTO)

14.12.2021

20:22

0

Novinarka Anabel Hernandez otkriva kakvu ulogu imaju žene unutar meksičkih kartela

Ko su žene okorelih narko-bosova? Posmatraju ih kao nevinašca, ali to je daleko od istine (FOTO)
narko-žene - Copyright Profimedia/Youtube

Dok je boravila u Italiji, meksičkoj novinarki Anabel Hernandez je postavljeno pitanje na koje nije znala kako da odgovori: "Koja je uloga supruga narko-bosova u vašoj zemlji?"

Kao većina reportera u Meksiku, i Hernandezova ih je uvek posmatrala kao sporedne likove i "asesoare".

Narko-žene su obično opisivane kao naivne ili loše sreće, ali prvenstveno kao osobe koje su potpuno nedužne i koje nisu imale kontrolu nad svojom sudbinom.

Profimedia
Anabel Hernandez

Međutim, i sama Hernandezova je shvatila da je lakomisleno u to verovala. Da li ove žene zaista ne znaju šta rade?

Novinarka je provela 15 godina izučavajući vezu između trgovine drogom i političke moći, ali je tek nedavno uvidela da joj je promaklo nešto veoma važno u njenoj iscrpnoj analizi organizovanog kriminala.

Žene, bilo da su supruge ili ljubavnice, činile su stub u kriminalnoj dinamici.

Narko-bos u svojim ljubavnim vezama otkriva da nije besmrtan i da je sposoban da se žrtvuje i zbog ljubavi.

- One im pomažu da dišu - navela je novinarka.

Kako je rekla, sada je ubeđena da je ignorisanje ovih žena velika greška, koja je samo doprinela mitologizaciji muškaraca, koji nisu tako neuništivi kao što su se činili.

Profimedia
 

Hernandezova je objavila knjigu "Ema i druge narko-žene" (Emma y las otras señoras del narco), fokusirajući se na supruge i ljubavnice lidera narko-kartela, pogotovo na Emu Koronel, ženu okorelog vođe klana Sinaloa - Hoakina Guzmana poznatijeg kao El Čapo.

Za španski "El Pais" dala je tim povodom zanimljiv intervju:

Šta žene povezane sa kartelima imaju zajedničko?

Zapravo, zanimljivo je da svaka žena koju sam istraživala ima drugačiji profil, neke potiču iz narko-familija, a druge su bile mis univerzuma. Međutim, većina njih su patološki lažovi. Ema Koronel je uveravala druge i mene da El Čapo nije umešan u trgovinu drogom. Negiraju to automatski, a i ko bi priznao da je deo kriminalne mreže. Alisija Maćado, nekadašnja mis univerzuma, uplovila je u vezu sa El Indiom, članom bande Beltran Lejva, a neko bi se mogao zapitati šta motiviše uspešnu ženu poput nje da uđe u taj svet. A tu se onda stvari komplikuju, ne postoji jednostavan odgovor.

Profimedia
Alisija Maćado

Kako ste dobili ideju da napišete knjigu o njima?

Ovo nije prosta knjiga tračeva. Ovo je zapravo društvena kritika toga kako kriminalne grupe, koje uništavaju Meksiko, funkcionišu. Sve je počelo kada sam 2016. godine upoznala Emu Koronel koju sam intervjuisala nedugo nakon što je El Čapo uhapšen treći i poslednji put. Posle smo bile u kontaktu oko dve godine, preko Vocapa i telefonskih poziva. Za mene je ona uvek bila enigma. U Evropi, posebno u Italiji, uvek postoji debata o tome kolika je uloga žena u mafiji, i često su me pitali kako je to u Meksiku. A ja sam mislila da one imaju manju ulogu, ali sam odlučila da to preispitam. Uglavnom su novinari muškarci pokušavali da ih predstave kao lutke mafije, ali je u stvari njihova uloga složena. U pitanju je emotivna podrška, a one su zaista jedan od motivišućih razloga zbog čega kriminalci postaju kriminalci.

Da li stvarno imaju taj nivo odgovornosti?

Da, zato što u mačo patrijarhalnom sistemu, kakav vlada u Meksiku, seksizam je pojačan u kriminalnim krugovima. Muškarci kroz nasilje nameću mačo atmosferu, a tako je i kod kuće. Sa te tačke gledišta, oni sakupljaju žene. Jednom sam intervjuisala jednog svedoka koji je rekao: "Kada muškarci poseduje sve ono što su ikada poželeli, počinju da kupuju ljude." A narko-bosovi uglavnom kupuju žene. Žene se ćerkama drugih bosova, pronalaze ljubavnice... Te žene su emotivna podrška, one ih ne osuđuju, već ih prihvataju, one im dopuštaju da se opravdaju. A oni tada mogu da kažu sebi da sve čine zbog porodice. Žene su neizostavne, one su njihov kiseonik. Ti muškarci ne bi bili trgovci drogom sami od sebe, ne bi postojali, ne bi preživeli. Potrebna im je ta emotivna i seksualna potvrda.

Fuerzas federales de Estados Unidos vía AP, Archivo
El Čapo

Zašto je Ema Koronel glavna junakinja romana?

Počela sam da istražujem trgovinu drogom 2005, a dve godine kasnije sam saznala da se El Čapo oženio tinejdžerkom. Od tada sam pokušavala da stupim u kontakt sa njom.Tada to nije bilo moguće i ona je za mene bila misterija. Kada sam je kasnije intervjuisala i shvatila koliko laže, zapitala sam se - ko su ove žene i šta je u njihovim glavama? Potom smo kroz suđenja El Čapu saznali da Ema nije bila toliko srećna koliko nam je govorila. Uspela sam da tokom suđenja popričam sa ljudima iz njene okoline koji su mi rekli da je u hotel dolazila očajna. U sudu bi imala kameni izraz lica, slušala je bezizražajno optužbe kako je El Čapo počinio najrazličitije zločine, uključujući i silovanje devojčica. To je bila predstava! Kada bi se vratila u hotel, plakala bi i bila ljuta uglavnom na sebe. Ema je oslonac moje knjige jer simbolizuje ulogu žena u trgovini drogom u Meksiku, ali predstavlja i simbol koji je slomljen, jer je na kraju raskrstila sa kartelom. Priznala je krivicu.

AP Photo/Seth Wenig, File
Ema Koronel

Uvek su žene prikazivane kao naivne, ne mnogo pametne, nedužne, i uvek u senci. Kao osobe koje brinu o porodici. Koliko je to istina?

Nisu baš toliko nevine. Ne mogu da kažu da nisu znale čime im se bave muževi, iako uvek to negiraju. Neke od njih, poput Eme, bile su maloletne kad su ih upoznale, međutim, druge nisu. Radile su i bile su uspešne, a uplele su se u kriminal. Uži krug narko-bosova je poput srednjovekovnih dvorova, gde je bos kralj, žena je kraljica, a svi ostali su tu da ih hvale i da im služe.

Pomenuli ste i El Čapovu ljubavnicu Lusero Sančez, koja mu je pomagala u raznim operacijama, tako da ga nije tešila ili hvalila, aktivno je učestvovala u svemu.

Učestvuju u narko-operacijama, uživaju u tome i zarađuju. Znaju da su oni trgovci drogom zato što su uvek u pratnji telohranitelja naoružanih do zuba.

Youtube/Printscreen
Lusero Sančez

Pisali ste i o vezi klanova sa vlastima i šou-biznisom. Opisali ste kako su nekadašnji gradonačelnik Akapulka Feliks Salgado Masedonio i kongresmen Serhio Majer bili stalni gosti na žurkama narko-kartela. Koja je veza između trgovine drogom, moći i biznisa?

To je igra rotirajućih vrata u kojoj korupcija uđe istom brzinom kao i supruge, ljubavnice, ćerke i bilo ko drugi. Žene iz oba sveta cirkulišu među političarima, biznismenima i narko-bosovima. Slučaj Andree Velez, koja je imala agenciju za modeling koja je slala prostitutke kartelu Sinaloa, kao i predsedničkoj kampanji Enrikea Penja Nietoa, važan je. Žene su iz kreveta narko-bosova prelazile u krevete političara.

Mnoge od pomenutih žena su i poznate ličnosti?

Narko-bosovima je potreban svet estrade i poznatih ličnosti. Koja je poenta da imate milione ako ne možete sa nekim da ih delite. Koja je poenta da imate "ferari" ako nikog nema na mestu suvozača.

Vođa je pao, ali to nije kraj moćnog klana: Kako je otkriven okoreli Otonijel i ko će sada postati novi Eskobar (FOTO/VIDEO)

Šta ove žene mogu da saznaju, a što niko drugi ne može?

One su njihova emotivna podrška. Na kraju krajeva, tim muškarcima je potrebno da im neko aplaudira i prepozna njihove pobede, čak i ako su zločinačke. Na neki način im pomažu i da izbegnu odbacivanje od strane društva, što, nažalost, postaje sve ređe. Zato je važno da se poznaje dinamika ovih ćelija, jer ako ih ne razumemo, ne možemo da im se odupremo. To su njihove slabe tačke.

El Čapova veza sa glumicom Kejt del Kastiljo je kontradiktorna, jer je upravo to ono zbog čega rizikuju da budu uhvaćeni.

Zbog emotivnih i fizičkih potreba koje imaju, postoji taj stepen iracionalnosti. Shvatite da narkosi nisu neki superinteligentni ljudi kao što bi želeli da budu prikazani. Nije sve strategija. Knjiga demistifikuje sve te figure i otkriva ih onakvim kakvi jesu. Na kraju dana, imaju iste slabosti i greške koje bilo koji neverni čovek može imati.

Profimedia
Kejt del Kastiljo

U vašoj knjizi ne postoji nijedna žena koja je na čelu kriminalne grupe, a da li je ikada postojala? Dva imena padaju na pamet - Enedina Areljano Feliks i Kraljica juga (Sandra Avila Beltran).

Ili ne postoje ili ih ja nisam pronašla. Beltranova je bila poput mnogih drugih ljubavnica. Nije bila mozak operacije. Enedina, pa... njoj je ostavljena moć skoro slučajno i uglavnom je njen sin ostao uz kartel, ne ona. Nisam dosad pronašla nijednu ženu za koju bih mogla da kažem da je ženski El Čapo i El Majo.

 

 

Zašto je to tako?

Zbog istih mačo šablona. To je veoma zanimljiv kontrast, jer u Italiji žene mafijaša preuzimaju posao kada oni odu u zatvor. To u Meksiku nije slučaj. Žene nemaju samostalnost, čak ni finansijsku, i ne mogu da donose odluke. Nemaju ništa na svoje ime i, iako žive na visokoj nozi, potpuno zavise od muškaraca. Ne mogu da odluče da li će otići da žive u drugoj zemlji ili da više ne žele da imaju veze sa kartelom. Pošto muškarci ne žele da one pokazuju inicijativu, žele da im budu poput robinja.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike