Nova rampa na putu Severne Makedonije ka EU: Zaharieva najavila blokadu

29.10.2020

17:01

0

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva izjavila je da Sofija u ovom trenutku ne može da podrži pregovarački okvir i početak pregovora Seve

Nova rampa na putu Severne Makedonije ka EU: Zaharieva najavila blokadu
Copyright Pixabay

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva izjavila je da Sofija u ovom trenutku ne može da podrži pregovarački okvir i početak pregovora Severne Makedonije sa EU zbog, kako je rekla, neispunjavanja obaveza iz Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima između Bugarske i Severne Makedonije.

Makedonski premijer i predsednik Zoran Zaev i Stevo Pendarovski istovremeno su još jednom naglasili da se neće pregovarati o postojanju makedonskog jezika i nacije.

Kako prenosi bugarski portal Novinite, Zaharieva je rekla da cilj Bugarske nije da blokira Severnu Makedoniju na putu ka EU, ali da Sofija nastavlja da insistira da Skoplje ispuni svoje obaveze iz Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima koji su 1. avgusta 2017. potpisali Zaev i bugarski premijer Bojko Borisov.

“Pregovarački okvir u formatu u koji se predstavlja Bugarska ne namerava da odobri. Imamo vremena ali to je veoma kratko”, rekla je Zaharieva i dodala da se pregovori između Skoplja i Sofije odvijaju na dnevnom nivou.

Kako je kazala, onako kako Bugarska priznaje realnost tako i Skoplje treba da prizna prošlost i dodala je da su netačne informacije u makedonskim medijima u kojima se navodi da je bugarska strana tražila promenu makedonskog ustava.

“Zahtevi za manjine su krajnje neprihvatljivi”, rekla je Zaharieva podsetivši na rezoluciju Evropskog parlamenta usvojenu pre nekoliko nedelja.

Bugarska i Severna Makedonija se od nezavisnosti makedonske države spore oko istorijskih pitanja, ali i postojanja makedonskog jezika i nacije za koje Sofija tvrdi da su nastali na bugarskim korenima, te da je makedonski jezik jedan od dijalekta bugarskog jezika.

Sofija je prošlog meseca uputila memorandum zemljama članicama EU u kome je navela da su makedonski jezik i nacija nastala za vreme komunističke Jugoslavije, te da makedonski vlasti falsifikuju istorijske činjenice.

Bugarska je takođe tražila da se u zvaničnim dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije ili da se makedonski jezik navodi uz fusnotu da je reč o jeziku Severne Makedonije prema Ustavu te zemlje.

Vlasti u Severnoj Makedoniji reagovale su navodeći da su makedonski jezik i nacija realnost, te je zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za evropska pitanja Nikola Dimitrov rekao da je za njega sasvim prihvatljivo da se odlože pregovori EU sa Skoplje ukoliko je za to razlog makedonski jezik, ali je tom prilikom upozorio EU da ako dođe do toga Unija ne zaslužuje da nosi naziv ”evropska”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike