U bašti otkriveno izgubljeno remek-delo: Neverovatna priča o “Magdaleni koja leži zgrčena od bola"

18.03.2022

12:45

0

Ovim otkrićem bio je šokiran i Donald Johnston iz najpoznatije svetske aukcijske kuće Kristi koji smatra da je cela priča potpuno neverovatna

U bašti otkriveno izgubljeno remek-delo: Neverovatna priča o “Magdaleni koja leži zgrčena od bola"
profimedia-0671406610 - Copyright Profimedia

Jedan britanski par koji je samo želeo da ukrasi svoju baštu nije ni slutio da će postati akter jedne potpuno neverovatne priče koja će biti zapisana u istoriji umetnosti.

Naime, baštenska skulptura od mermera koja je 2002. godine prodata na aukciji za 5.200 funti zapravo i nije bila baštenska statua već izgubljeno remek-delo italijanskog umetnika koje se danas procenjuje na cifru između pet i osam miliona funti, prenosi britanski Mirror.

Za sada ostaje nepoznat identitet britanskog para kao i kada je ovaj par tačno posumnjao da je njihova skulptura u bašti ipak nešto više od toga. Međutim, kako Mirror prenosi, oni su zatražili pomoć umetničkog savetnika koji im je otkrio da je zapravo reč o remek-delu “Magdalena koja leži zgrčena od bola", italijanskog umetnika Antonia Kanove.

Profimedia
 

Ovim otkrićem bio je šokiran i Donald Johnston iz najpoznatije svetske aukcijske kuće Kristi koji smatra da je cela priča potpuno neverovatna.

- Viđao sam male zanemarene bronzane skulpture na stolovima, ali ne i nešto ovakvog obima i kalibra i sa ovakom istorijom – rekao je Jonhston.

Ova mermerna skulptura biće zvezda letnje Kristijeve aukcije 7. jula. Samo umetničko delo datirano je na period između 1819. i 1822. godine.

Skulpturu je navodno naručio Robert Dženiskon, liverpulski grof, za vreme njegovog premijerskog mandata između 1812. i 1827. godine. Početkom 20. veka, tačnije 1920. godine, prodat je zajedno sa raskošnim dvorcem proizvođaču tepiha. Prepostavlja se da je tada i “zaboravljen” umetnik ovog dela.

Od tada je u vlasništvu poslovne žene Violet Van der Elst, koja se borila protiv smrtne kazne u Engleskoj da bi na kraju završila na aukciji gde ju je kupio ovaj britanski par koji je ipak na kraju otkrio da je reč o remek-delu.

Profimedia
 

Skulpturi nedostaje raspeće na ramenu Magdalene ali stručnjaci tvrde da je u prilično dobrom stanju i da joj je potrebna minimalna restauracija. Ovog vikenda biće predstavljena u Londonu, a kasnije u Njujorku i Hongkongu.

Antonio Kanova (1757 – 1822) je bio venecijanski vajar koji je razvio neoklasični stil u skulpturi.

Njegove figure Dedala i Ikara bile su do te mere realistične da je Kanova optužen da ih je izvajao odlivši prethodno kalupe po živim modelima. Napravio je nadgrobne spomenike za dvojicu papa, Klementa XIII i Klementa XIV I bio je Napoleonov dvorski skulptor u Parizu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mirror

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike