Maskova noćna mora: Tinejdžer sada dobio dozvolu od države da prati sve milijarderove avione

07.02.2022

15:08

0

Autor: 24sedam

Ilon Mask ne može da ga se otrese

Maskova noćna mora: Tinejdžer sada dobio dozvolu od države da prati sve milijarderove avione
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Tinejdžer Džek Svini (19), sa Floride, koji je u žižu javnosti dospeo jer na posebnom nalogu na Tviteru prati letove milijardera Ilona Maska, ali i drugih bogataša, rekao je da je za te aktivnosti dobio dozvolu Federalne uprave za avijaciju (FAA). I ne samo to, moći će da prati letove svih aviona kompanije "Spejs iks".

Svini, student Univerziteta Centralne Floride, otkrio je da je, pozivajući se na Zakon o slobodi informisanja, prošao njegov zahtev upućen FAA.

- Sada imam sva dokumenta o registraciji i vazdušnom saobraćaju džetova Spejs iksa - pohvalio se mladić.

Kako bi i dokazao svoje tvrdnje, priložio je i link ka sajtu koji sadrži sva potrebna dokumenta o tri privatna aviona koje poseduje kompanija Ilona Maska.

 

 

Podsetimo, Mask je Svinija zamolio da obriše nalog jer ne želi da ljudi prate njegova putovanja što je ocenio i kao bezbednosni rizik.

Svini i njegov nalog na Tviteru @ElonJet postali su nedavno viralni nakon što su mediji objavili da je Mask ponudio tinejdžeru 5.000 dolara da ga ukloni jer ne želi da "ludi ljudi" prate njegove letove. 

- Ne sviđa mi se ideja da može ludak da me obori - naveo je Mask.

 

 

Međutim, mladić je zatražio 50.000 dolara rekavši da bi novac mogao da iskoristi za plaćanje školarine za koledž i možda za kupovinu Teslinog automobila.

Ipak, Mask je rekao da smatra da se "ne čini dobrim rešenjem" ukoliko plati za gašenje naloga.

- Druge opcije, poput pripravničkog staža, mnogo bi lakše dovele do gašenja naloga - odlučno je poručio Svini, ali se milijarder nije još oglašavao o tom pitanju.

Svini, koji studira informacione tehnologije, pokrenuo je 15 tviter botova koji prate privatne avione milijardera iz tek-industrije, poput Bila Gejtsa ili Džefa Bezosa, ali je najpopularniji onaj posvećen Masku, sa više od 360.000 pratilaca.

Iako se Svini  oslanja na javno dostupne podatke, njegov program potražuje sofisticirano znanje koje frekvencije transpondera poklapa sa dostupnim anonimnim planovima leta. Osim toga, Svini se i sam interesuje za avijaciju jer mu je otac zaposlen u avio-industriji.

AP Photo/Matt Rourke
 

Kada je Masku objasnio kako sistem funkcioniše, milijarder je bio iznenađen da su te informacije javno dostupne, rekavši: "Kontrola saobraćaja je primitivna".

Osim što je odbio novac, Svini nije prihvatio ni ponudu kompanije za iznajmljivanje automobila "Autonomy" koja je studentu ponudila Teslin "model 3" pod ugovorom na tri godine kako bi obrisao sporni nalog.

- Rekao sam vam da nisam za pretplatu, uostalom, postoje brojne činjenice koje sugerišu da se ovo događa u dogovoru sa Ilonom. Želim sopstveni auto. Ne želim da ga vratim nazad za tri godine. Kad bih zaista posedovao "teslu", onda bih ugasio nalog - poručio je tinejdžer.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike