Mask je pre četiri godine automobil lansirao u svemir, a evo gde se to vozilo danas nalazi (VIDEO)

09.02.2022

17:29

0

Bio je to marketinški trik koji je ušao u istoriju

Mask je pre četiri godine automobil lansirao u svemir, a evo gde se to vozilo danas nalazi (VIDEO)
Starmen kruži oko Sunca - Copyright Profimedia

Pre četiri godine, Ilon Mask je s Floride na raketi u svemir lansirao automobil "Tesla roadster". Nakon uspešnog poletanja, Mask je objavio pogled iz tog automobila.

Ovo sportsko vozilo se još kreće svemirskim prostranstvima, orbitalnom putanjom oko Sunca. Ponekad je udaljen od naše zvezde skoro kao Mars, a ponekad slično kao Zemlja. 

Naravno, Mask auto nije poslao u svemir u sklopu naučnog istraživanja, nego kao marketinški trik. Radilo se o probnom lansiranju pa je Spejs iks trebalo u svemir da prenese lažni teret. S obzirom na to da je Mask pre toga rekao da želi da to bude "najgluplja stvar koju možemo zamisliti", odabrao je svoj luksuzni "roadster".

U ponedeljak se vozilo nalazilo oko 375 miliona kilometara od Zemlje i oko 320 od Marsa, prolazeći kroz "ničiju zemlju", pokazuju podaci sa stranice whereisroadster.com, koja koristi NASA-ine podatke za praćenje vozila.

- Roadster je verovatno još u jednom komadu, ali je moguće da su ga do sada prošarali neki meteoroidi - rekao je za CNN astronom Džonatan Mekdauel iz opservatorije Smitsonijana.

Tokom protekle četiri godine "roadster" je prešao tri milijarde kilometara i napravio oko 2,6 krugova oko Sunca, prolazeći uglavnom kroz prazno područje svemira, odnosno vakuum. Međutim, ponekad bi trebalo da prođe blizu drugih nebeskih tela.

2020. se svemirski Tesla prvi put približio Marsu, prošavši na razdaljini od 8 miliona kilometara od planete, odnosno, na 20 puta većoj udaljenosti nego što je ona između Zemlje i Meseca. Prema NASA-inim podacima, "roadster" verovatno neće proći blizu druge planete do 2035. godine, kada će ponovo doći blizu Marsa.

 

 

Može li da se zaleti u Zemlju?

Zatim će se 2047. i 2050. godine dva puta približiti Zemlji na udaljenost od nekoliko miliona kilometara. Jedno istraživanje je procenilo da ima 22 odsto šanse da se automobil sudari sa Zemljom u sledećih 15 miliona godina. Šanse da se zaleti u Veneru ili Sunce su 12 odsto.

AP Photo/Susan Walsh, File
 

Ako zaista dođe do toga da se "roadster" uputi tačno prema našoj planeti, verovatno će se raspasti u komadiće prilikom ulaska u atmosferu. Naime, na Zemlju često padaju razni svemirski objekti, ali oni obično izgore u atmosferi i retko predstavljaju opasnost za naseljena područja.

Konačna sudbina "roadstera" verovatno se neće znati još mnogo miliona godina. Mask je 2018. rekao kako se nada da će ljudi u budućnosti već uspostaviti naselja na drugim planetama Sunčevog sistema i da će njegovi "potomci odvući roadster natrag u muzej".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike