Sedmica u svetu: Rusko-američke igrarije, isterivanje pravde i optimističan ulazak u novu godinu

02.01.2022

20:36

0

Otkriveni su novi detalji o pokušaju atentata u zamku Vindzor, u parlamentima je situacija bila uzavrela, a stručnjaci su još jednom najavili kraj pandemije

Sedmica u svetu: Rusko-američke igrarije, isterivanje pravde i optimističan ulazak u novu godinu
svet (3) - Copyright 24sedam/AP Photo/Profimedia

U nedelji za nama (27. decembra - 2. januara) Putin i Bajden ponovo su morali da se čuju, sud u Njujorku doneo je važnu presudu, a svet je ušao u novu godinu sa velikim očekivanjima. Otkriveni su novi detalji o pokušaju atentata u zamku Vindzor, u parlamentima je situacija bila uzavrela, a stručnjaci su još jednom najavili kraj pandemije.

Igra odbljesaka ogledala

Čak ni oko novogodišnjih praznika tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije nisu opale. Iz Moskve su još jednom podvukli da je neophodno da se širenje NATO na istok zaustavi, a Marija Zaharova istakla je da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski postao pretnja za svoju zemlju, tvrdeći i da se ova država bavi propagandom i revitalizacijom neonacizma u njegovoj najstrašnijoj manifestaciji po nalogu svojih zapadnih dobrotvora. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sastao se sa Putinom u Sankt Petersburgu i tom prilikom doneo mu je poklon čija fotografija je dospela i do društvenih mrežaPredsednici SAD i Rusije telefonirali su 30. decembra drugi put ovog meseca, a pretpostavlja se da je jedna od glavnih tema bila upravo Ukrajina. Neprijateljstvo je ostavljeno po strani 31. decembra, kada je Putin u podužem obraćanju poželeo celom svetu srećnu novu godinu.

Kruna na udaru

AP Photo/Frank Augstein, Pool
 

Nakon pokušaja napada na britansku kraljicu Elizabetu II u Vindzoru mediji su brujali o napadaču. Na internetu se pojavio i zastrašujući snimak koji je nastao neposredno pre upada na teritoriju zamka, u kom on preti da će ubiti kraljicu iz osvete, a tri dana posle napada osvanula je i fotografija napadača. O nesrećnoj sudbini i nesvakidašnjem životu drugog deteta britanske kraljevske porodice u poslednje četiri generacije možete čitati OVDE.

Pedofilov saučesnik

Gislejn Maksvel, bivša saradnica milijardera Džefrija Epstajna optuženog za seksualno zlostavljanje, proglašena je pred sudom u Njujorku krivom po optužnici da je namamljivala i podvodila maloletnice. Sada joj preti kazna do 70 godina zatvora, a suočava se i sa dve tačke optužnice za lažno svedočenje po kojima će joj se suditi odvojeno. Sa druge strane, odbačene su optužbe protiv dvojice njujorških zatvorskih čuvara koji su priznali da su falsifikovali dosije u noći kada je američki finansijer Džefri Epstajn izvršio samoubistvo u svojoj ćeliji 2019.

Nova godina, stari strahovi

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr)
 

Velikim vatrometima, na više lokacija, Moskva je dok je padao sneg ušla u 2022. godinu, dva sata pre gradova koji su u srednjoevropskoj vremenskoj zoni, dok se u Holandiji tokom vatrometa dogodila tragedija. Svetske metorpole našle su, bez obzira na pandemiju, način da spektakularno proslave ulazak u 2022. godinu, a za njima nije zaostajala ni Severna Koreja, koja je svojim građanima priredila noć za pamćenje. Već prvog dana nove godine stigle su loše vesti - u Parizu je u novogodišnjoj noći zapaljeno čak 900 automobila, dok se u Melburnu muškarac zapalio u automobilu protestujući protiv obavezne vakcinacije. Šta je sve obeležilo prilično burnu godinu za nama možete pročitati OVDE.

Vrelo, vrelije, parlament

Tokom zasedanja jordanskog parlamenta, izbila je žešća rasprava između poslanika i predsednika parlamenta, koja se završila pesničenjem, a snimku koji je tom prilikom nastao nije trebalo dugo da završi na internetu. Građani Australije ispratili su staru godinu zapalivši Staru parlamentarnu kuću u Kanberi, a stanovnici Južnoafričke Republike dočekali su novu požarom koji je buknuo u njihovom parlamentu u Kejptaunu.

Optimistično u 2022. bez obzira na činjenice

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najavio je novu pandemiju i upozorio čovečanstvo da mora da se pripremi za nju. Za to vreme broj novoobolelih u Grčkoj se duplirao zbog omikron soja, a svetom je odjeknula vest da kineske vlasti na nesvakidašnji način kažnjavaju one koji krše epidemiološke mere javno ih sramoteći. Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da bi pandemija mogla da bude okončana 2022. pod određenim uslovima, a korona je uspela da stigne i do Antarktika, gde su se zarazili čak i vakcinisani, bez obzira na to što su daleko od civilizacije. Kovid 19 uspeo je da pokvari i novu godinu onima koji su bogato platili svoje putovanje kada je ustanovljeno da su na kruzeru sa 4.000 ljudi zaražene 52 osobe.

Užareni Kolorado

AP photo
 

Žestoki požari podstaknuti snažnim vetrom u dva grada istočno od američkih Stenovitih planina u blizini Denvera, uništili su više stotina kuća i podstakli na evakuaciju više desetina hiljada stanovnika. Na internetu su se pojavili zastrašujući snimci i fotografije, a mnogi građani nisu imali čemu da se vrate kada je sneg konačno zaustavio širenje vatre.   Kako se promenila svemirska trka: Nekada je to bio obračun velikih sila, a danas služi za bahaćenje milijardera (VIDEO)   Dominacija kralja gafova: Kako je Bajden padao, dremao i pravio brojne lapsuse (VIDEO)   Najzanimljivija arheološka otkrića u 2021. godini i još ponešto: Deca dominirala u pronalascima, a jedno jaje nije imalo sreće! (FOTO/VIDEO)   Fotografije koje su 2021. odjeknule svetom: Lomače, osvajanje Marsa, krvave ulice i urnebesni lideri (FOTO)   Lažni Buda iz Nepala: Uveravao sve da dve godine nije jeo, pio niti spavao, a onda je isplivala njegova mračna strana   Boem koji je greškom postao milijarder: Nije znao ni šta je SMS, a pokrenuo je Tviter! Ekscentrični život Džeka Dorsija   Kralj gafova, čovek koga je progutao kit i nezaboravni aerobik: Ovo su najluđi događaji koji su obeležili 2021. godinu (FOTO/VIDEO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike