Ko je Epstajnova saradnica koja je osuđena na 20 godina robije: Otac joj bio medijski mogul, a ostaće upamćena kao monstrum

04.01.2024

16:43

0

Gislejn Maksvel je godinama podvodila maloletnice za izopačenog prevaranta Džefrija Epstajna

Ko je Epstajnova saradnica koja je osuđena na 20 godina robije: Otac joj bio medijski mogul, a ostaće upamćena kao monstrum
Džefri Epstajn i Gislejn Maksvel su vodili pedofilsku mrežu - Copyright Profimedia

Gislejn Maksvel, bivša saradnica milijardera Džefrija Epstajna optuženog za seksualno zlostavljanje, proglašena je krajem 2021. pred sudom u Njujorku krivom po optužnici da je namamljivala i podvodila maloletnice.

Njeno ime nalazi se prvo na listi 90 imena Epstajnovih saradnika koja su objavljena u sredu uveče nakon što je deo sudskih dokumenata otpečaćen, čime su u javnost dospela mnoga imena koja su se pominjala tokom procesa suđenja. Do sada je objavljeno 40 od 250 dokumenata, a u narednim danima očekuje se da će biti obelodanjena i ostala, kao i detalji koji su otkriveni na sudu.

Američka porota je proglasila Maksvelovu krivom po pet od šest tačaka povezanih s njenom ulogom u seksualnom zlostavljanju maloletnih devojaka između 1994. i 2004. godine od strane Džefrija Epstajna, koji se navodno ubio 2019. u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu dok je čekao suđenje za seksualno zlostavljanje.

Maksvelova je za sada osuđena na 20 godina zatvora, a suočava se i sa dve tačke optužnice za lažno svedočenje, po kojima će joj se suditi odvojeno.

Vrbovala maloletnice za pedofila

Optužena je da je za Epstajna vrbovala i dovela mu četiri tinejdžerke između 1994. i 2004.

Nakon 40 sati većanja, koje je trajalo pet dana, porota ju je pre dve godine jednoglasno proglasila krivom.

AP Photo/Elizabeth Williams
 

Advokati su tvrdili da je korišćena kao žrtveno jagnje za Epstajna i nastojali su da prikažu izveštaje četiri žrve kao neverodostojne, rekavši da su njihova sećanja promenjena tokom decenija i da su te osobe bile motivisane novcem.

Ćerka medijskog mogula

Gislejn Maksvel, koja je s Epstajnom bila nekoliko godina u vezi tokom devedesetih, ćerka je britanskog medijskog moćnika Roberta Maksvela (osnovao je izdavačku kuću i bio vlasnik tabloida, uključujući i "Dejli miror"), koji je pronađen mrtav u blizini Kanarskih ostrva 1991. godine.

Tri dana nakon njenog rođenja, automobil u kojem je bio njen 15-godišnji brat Majkl sudario se s kamionom, zbog čega je preostalih sedam godina svog života proveo u komi.

Iako je rođena u imućnoj porodici, u ranom detinjstvu su je roditelji prilično zanemarivali. Majka Beti je kasnije u svojim memoarima priznala da su nakon Majklove nesreće "jedva pogledali" bebu.

AP Photo/Dominique Mollard, File
 

Navela je i kako je u jednom trenutku njena trogodišnja ćerka stala pred nju i rekla: "Mama, ja postojim". Takođe je posumnjala da je Gislejn počela da boluje od anoreksije. Nakon toga su otišli u suprotnu krajnost i počeli da je obasipaju pažnjom.

Maksvelova je odrastala u Hedington Hil Holu, ogromnoj italijanskoj vili s pogledom na Oksford, gde su njeni roditelji često priređivali raskošne zabave. Tu su dolazili mnogi političari i slavne ličnosti.

Inače, Robert Maksvel postao je britanski ratni heroj, poslanik laburista i kasnije i vlasnik "Dejli mirora".

Za njega su u poslovnom svetu govorili da je nasilnik. Džon Preston je u svojoj biografiji "Fall" naveo kako je Robert bio "diktatorski otac" koji je zlostavljao svoju decu i fizički i verbalno.

Gislejn je studirala modernu istoriju i jezike, a nakon što je diplomirala, otac ju je zaposlio kao direktorku u fudbalskom klubu Oksford junajted, koji je bio u njegovom vlasništvu.

Kada je 1991. njen otac kupio "Njujork dejli njuz", otišla je u sedište novina kao njegova predstavnica. To je bio trenutak njenog ulaska na društvenu scenu Menhetna.

Misteriozna smrt oca

U novembru 1991. njen svet se iznenada preokrenuo. Robert Maksvel je nestao s palube broda "Ledi Gislejn" kod Kanarskih ostrva, a njegovo telo je kasnije pronađeno kako pluta u moru.

Veoma brzo je u javnosti procurila vest da je proneverio sredstva iz penzionog fonda 32.000 zaposlenih, od 440 miliona funti, kako bi lažno podigao cene deonica firme.

Ipak, Gislejn ga je uvek branila.

AP Photo/Dominique Mollard, File
 

- Nije bio lopov. Za mene je lopov neko ko krade novac. Je li tako nešto uradio moj otac? Nije. Ne znam što je tačno učinio. Očigledno se nešto dogodilo - rekla je za "Veniti fer" početkom 1992.

Veza s Epstajnom

Nije lako utvrditi kada je i kako tačno počeo njen odnos s Džefrijem Epstajnom. U optužnici se spominje razdoblje od 1994. do 1997. godine, kada je bila među njegovim najbližim saradnicima i u "intimnoj vezi" s njim.

Godine 2003. Epstajn je rekao da mu je Gislejn najbolja prijateljica.

Bivši zaposleni u njegovoj vili u Palm Biču kazali su da je ona zapravo upravljala objektom, nadzirala osoblje i brinula se o finansijama.

Kakva god da je bila tačna priroda njihove veze, tužilaštvo je navelo njihovu povezanost kao ključni faktor u zlostavljanju maloletnica.

Tokom suđenja tužioci su naveli da Maksvelova nije bila posebno bogata kada je upoznala Epstajna.

Nakon što se posle očeve smrti vratila u Njujork, bavila se prodajom nekretnina i živela u stanu koji je plaćala 2.000 dolara mesečno.

Profimedia
 

- Gislejn je kontrolisala devojke. Ona je kontrolisala sve devojke. Znala je šta se Epstajnu sviđa - rekla je Sara Ransom, jedna od žrtava zlostavljanja.

Nekoliko meseci nakon Epstajnove smrti, nestala je s lica zemlje. U julu 2020. uhapšena je u svojoj vili u američkoj državi Nju Hempšir. Nekoliko meseci kasnije, pokazalo se da se u međuvremenu udala za direktora tehnološke kompanije Skota Borgersona.

Maksvelova se tokom suđenja nalazila u pritvoru u Bruklinu. Njen brat rekao je tada za BBC kako se nalazi u ćeliji veličine 1,8 sa 2,7 metara.

- Ona je pod 24-satnim nadzorom. Prati je 10 kamera. Ne sme da odlazi u ćoškove ćelije i ne sme da se približava vratima. Tako ona sada živi - rekao je njen brat.

Tužioci su pokušali da objasne zašto je obrazovana i imućna žena učestvovala u seksualnom zlostavljanju maloletnica. 

Novinar Džon Svini, koji piše knjigu o njenom slučaju, smatra da je u pitanju dublji, psihološki motiv, a ne samo novac.

- Ne možete razumeti njen odnos s Epstajnom bez shvatanja njenog odnosa s ocem. Ona je naučila da služi svom ocu, a onda je morala da služi nekom drugom čudovištu - to je ono što je radila celog svog života - rekao je Svini.

Epstajnovo samoubistvo (mada mnogi smatraju da se radilo o ubistvu) bacilo je svetlo na njenu ulogu u pedofilskoj mreži koju je stvorio. Takođe, dobro je poznato da se pedofil milijarder družio sa mnogim moćnicima, poput Bila Klintona, Donalda Trampa, britanskog princa Endrua..., a niko od njih nikada nije bio optužen zbog povezanosti sa njegovim zločinima.

Princ Endru je uspeo da izbegne pojavljivanje pred sudom nagodivši se sa Virdžinijom Džufri, koja ga je optužila za silovanje. Ona je tvrdila da ju je Maksvelova podvodila dok je bila maloletna, a britanski vojvoda je sve optužbe negirao, da bi joj ne kraju isplatio novac kako bi odustala od tužbe.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike