Dominacija kralja gafova: Kako je Bajden padao, dremao i pravio brojne lapsuse (VIDEO)

01.01.2022

12:48

0

2021. godinu je svakako obeležio i američki predsednik Džo Bajden

Dominacija kralja gafova: Kako je Bajden padao, dremao i pravio brojne lapsuse (VIDEO)
Džo Bajden liže sladoled - Copyright Profimedia

Džozef Bajden (79) početkom prošle godine ušao je u Belu kuću kao 46. američki predsednik, a pored uobičajenih dužnosti na tom mestu za prvu godinu njegovog mandata vezuje se i niz lapsusa i nespretnih ispada.

Bajden je svojevremeno i sam sebe nazvao "gaf mašinom", kako je preneo CNN. 

- Ali, bogu hvala, to je ništa u poređenju sa jednim tipom koji ne može da kaže istinu - rekao je Bajden pre tri godine u predizbornoj kampanji, kada je za rivala imao Donalda Trampa, koga je jednom nazavao Džordžom. 

Profimedia
 

Bajden je na dužnost stupio 20. januara, a od tada je napravio nekoliko lapsusa. On je pogrešno izgovorio ime ruskog kolege Vladimira Putina, dok je govorio o politici Vašingtona prema Moskvi i nazvao ga "Klutin". 

- Takođe sam stavio do znanja predsedniku Klutinu da su Sjedinjene...Putinu... da su SAD nepokolebljive u podršci našim saveznicima i partnerima u Evropi - ispravio se Bajden. 

Premijer Australije Skot Morison dobio je nadimak "momak odozdo". Tokom jedne od konferencije za novinare, Bajden se okrenuo prema prisutnom britanskom premijeru Borisu DŽonsonu i zahvalio mu na saradnji. Onda je pogledao prema ekranu, na kojem je bio Morison, koji se uključio putem video-linka. - Želim da se zahvalim i onom momku odozdo. Hvala puno. Hvala, druže - kazao je Bajden Morisonu. 

 

 

Za razliku od njih, potpredednica Kamala Haris je dobila novu "titulu" - postala je "predsednica". Bajden je tokom govora održanom povodom podele oko 100 miliona vakcina u SAD Kamalu Haris nazvao predsednicom. 

Profimedia
 

Gradonačelnicu Čikaga Lori Lajtfut Bajden je nazvao gradonačelnikom. 

- Gospodine gradonačelniče, hvala vam na pozivu u vaš grad - kazao je tokom govora o vakcinaciji u privatnom sektoru.

U julu je Bajden govorio o infrastrukturnom projektu i usput dobijao razna pitanja od novinara na konferenciji, a onda je želeo da ubrza priču i rekao da "mora da stigne što pre u helikopter", kada mu je prišla Harisova. 

Predsednik i potpredsednica su razmenili, kratak, tih razgovor koji se završio tako što je Harisova rekla „Florida, da”, preneo je „Njujork post”. 

- Oh, da. Izvinjavam se. Hvala vam gospođo potpredsednice - izjavio je Bajden i vratio se mikrofonu. Bajden je potom počeo da priča o nesreći koja je pogodila Floridu, kada se srušila zgrada od 12 spratova. 

I kada je reč o novom soju, omikronu, Bajden je napravio lapsus i nazvao ga - omnikron. 

Bajden je imao problem i sa ravnotežom, pošto je tri puta pao kada je ulazio u predsednički avion, ali je ipak sve prošlo dobro. 

Američki mediji nagađali su da li je Bajden zaspao tokom razgovora sa premijerom Izraela Naftalijem Benetom, a onda i na klimatskom samitu u Glazgovu...

 

 

Dobio je i oštre kritike američke javnosti, jer je tokom dopremanja tela američkih vojnika iz Kabula, koji su ubijeni u terorističkom napadu, gledao u sat. 

 

 

Koristio i "puškice"

Da se koristi specijalnim karticama u javnosti pokazale i slike sa prve konferencije za medije otkako je postao predsednik SAD, održane u martu.

Tačnije, čini se da je Bajden imao specijalno izrađene brošure sa podacima koje je trebalo da ga podsećaju šta treba da govori, međutim, uprkos tome, nije se najbolje snašao.

 

 

Više puta se "pogubio" i pogrešno navodio mnoge činjenice, a gubio je i tok misli.

Bajden se poslužio beleškama i tokom sastanka sa Vladimirom Putinom u Ženevi, a tviteraši su odmah požurili da odgonetnu šta bi moglo u njima da piše.

- Bajden je doneo svoje kartice na sastanak sa Putinom - napisao je konzervativni politički kolumnista Beni Džonson, a mnogi su ocenili da se tako predsednik nije predstavio u dobrom svetlu.

 

 

"Njegovo ime Pu-tin, moje ime Baj-den", "Prva kartica- Evo o čemu se radi, druga kartica- Da budem jasan, treća kartica- Stvar je u tome...", samo su neki od komentara tviteraša koji su davali šaljive predloge o tome šta bi moglo da piše na "puškicama".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike