Korona i na Antarktiku: Osoblje polarne stanice se zarazilo iako su vakcinisani i daleko od civilizacije

01.01.2022

09:17

0

Autor: 24sedam

Infekcija se može proširiti uprkos svim merama predostrožnosti

Korona i na Antarktiku: Osoblje polarne stanice se zarazilo iako su vakcinisani i daleko od civilizacije
stanica - Copyright Youtube/International Polar Foundation

Istraživači koji rade na belgijskoj polarnoj stanici "Princeza Elizabeta", na Antarktiku, zarazili su se kovidom 19 iako su vakcinisani i udaljeni od ostatka sveta.

Dve trećine osoblja, od ukupno 25 koliko ih ima, zarazilo se koronom. Kako je virus stigao do udaljene stanice koja se nalazi 220 kilometara daleko od obale Antarktika, ostaje misterija.

- Svi koji se nalaze na stanici su primili dve doze vakcine, a jedna osoba je primila i buster dozu - rekao je upravnik stanice i čovek zadužen za bezbednosne mere Alan Huber.

Takođe, svi zaposleni moraju da se testiraju nekoliko puta na dugom putu do polarne stanice.

Prvo se moraju testirati na koronavirus u Belgiji, zatim u Južnoj Africi, a izolacija u Kejptaunu traje 10 dana, posle čega se moraju uraditi još dva dodatna PCR testa - jedan pre puta na Antarktik i još jedan pet dana po dolasku na stanicu.

Uprkos svemu, stroge mere nisu urodile plodom. Prvi slučaj zaraze registrovan je na stanici sredinom decembra u grupi novopridošlih članova. Zaraženi je odmah smešten u izolaciju, ali se ubrzo uvidelo da se još dvoje inficiralo.

Svo troje su evakuisani 23. decembra, ali se zaraza ipak proširila. Smatra se da se radi o omikronu, soju koronavirusa koji je prvi put prijavljen upravo u Južnoj Africi.

Inače, na stanici rade i dva doktora, a obezbeđena je i sva neophodna oprema koja može da utvrdi da li je neko bolestan. U međuvremenu, osoblje je u karantinu, a novi dolasci su odloženi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike