To bi bila velika greška: Eskalacija može narušiti odnose SAD i Rusije

31.12.2021

06:43

0

Dvojica lidera spremna da krenu dalje sa daljim diplomatskim angažmanom

To bi bila velika greška: Eskalacija može narušiti odnose SAD i Rusije
Džo Bajden Vladimir Putin - Copyright Džozef Bajden i Vladimir Putin; Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin su međusobno razmenili upozorenja da bi eskalacija tenzija oko Ukrajine mogla da naruši odnose između dve zemlje, naveli su američki i ruski zvaničnici.


Čini se, međutim, da su dvojica lidera spremna da krenu dalje sa daljim diplomatskim angažmanom nakon drugog telefonskog poziva ovog meseca, ocenjuje agencija Rojters.

- Jasno je stavio do znanja da će Sjedinjene Države i njeni saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu - izjavila je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Putin je rekao Bajdenu da bi bilo kakve sankcije mogle da prekinu odnose između Rusije i Sjedinjenih Država, i da bi to bila velika greška, saopštio je zvanični Kremlj.

Međutim, savetnik Kremlja Jurij Ušakov je izjavio da je Rusija zadovoljna njihovim telefonskim razgovorom, koji je, prema njegovim rečima, bio usredsređen na bezbednosne garancije koje Moskva želi od Zapada.

Telefonski poziv, koji je, kako navodi Rojters, bio na Putinovu inicijativu, počeo je u 21:35 časova i završio se 50 minuta kasnije, prema rečima američkih zvaničnika.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike