Indija se guši: Tihi ubica razara prestonicu, a građani nemaju drugog izbora nego da udišu zagađeni vazduh

27.12.2021

08:23

0

Neki stanovnici su se navikli, dok drugi pokušavaju da nateraju vlasti da reaguju

Indija se guši: Tihi ubica razara prestonicu, a građani nemaju drugog izbora nego da udišu zagađeni vazduh
AP21309260822494 - Copyright AP Photo/Altaf Qadri

Milioni Indijaca koji jedva sastavljaju kraj s krajem bez obzira na novčanu pomoć prisiljeni su da borave napolju i da udišu vazduh pun smoga u indijskoj prestonici Nju Delhiju.

Delhi se često svrstava među najzagađenije gradove na svetu, a zagađenje vazduha tamo je dostiglo „opasne” nivoe još početkom novembra, prema indijskom Nacionalnom indeksu kvaliteta vazduha (AKI), koji prati prisustvo štetnih čestica u vazduhu.

Ali neki stanovnici Delhija toliko su se navikli na loš vazduh da je on postao deo svakodnevnog života, pa oni to, kako kažu, jedva i primećuju, dok drugi već imaju zdravstvene probleme.

Gušenje u smogu

Saobraćajni policajac koji radi na jednoj od prometnih raskrsnica u Delhiju kaže da je nivo zagađenja postao "nepodnošljiv" ove zime.

- Skinuo sam masku jer moram da dunem u pištaljku da bih zaustavio saobraćaj, ali bilo je užasno - rekao je muškarac star 48 godina koji nije želeo da se njegov identitet otkriva.

Zbog izduvnih gasova koje ispuštaju vozila oko njega s vremena na vreme teško mu je da dođe do daha, sa čim se slaže i socijalna radnica Nilam Džoši (39), koji kaže da oseća zagađenje svaki put kada izađe iz kuće.

- Kada ujutru izađeš iz kuće, to je prva stvar sa kojom se sretneš - kaže Džoši i dodaje da se do kraja dana privikne na zagađen vazduh, ali da svakog jutra ponovo doživljava šok.

AP Photo/Manish Swarup
 

- U poslednjih šest godina koliko sam živela u Delhiju, nikada nije došlo do smanjenja zagađenja. Svake godine samo se povećava. Svake godine dostižemo drugačiji nivo, a tokom festivala uvek postaje sve gore - otkriva ona.

Amanprit Kaur (28) stjuardesa iz oblasti Rohini u Delhiju, nedavno je doletela iz Sjedinjenih Američkih Država i bila je zapanjena razlikom u kvalitetu vazduha.

- Kada sam sletela u Indiju, posle mog leta iz SAD, bilo je užasno. Neprestano kašljem - rekla je ona.

Kaur kaže da je smog toliko gust da se čak i noću može videti kao prljava izmaglica oko uličnih lampi i farova automobila.

- Kada sunce zađe, sve što vidite je smog, samo smog svuda okolo. Veoma je opasno živeti u Delhiju - smatra Kaur.

Pravo na vazduh

Aditija Dubej (18), aktivista za zaštitu životne sredine, proveo je poslednje dve godine zalažući se za hitnu akciju protiv zagađenja Delhija.

Svake godine grad muči oblak mutnog smoga koji peče grlo, ali je gore zimi, kada su niže temperature i vetar sporije duva, zbog čega se štetne čestice duže zadržavaju u vazduhu.

AP Photo/Altaf Qadri, File
 

- Zima je postala mučenje i svaki dan je kao kazna. Oči me peckaju i suze. Osećam da mi fali daha - rekao je Dubej.

Glavni ministar Delhija Arvind Kedžrival pokušao je da kontroliše nivo zagađenja zabranivši bacanje petardi tokom Divalija, festival svetla, ali su proslave uglavnom tekle normalno. Dim koji je oslobođen tokom Divalija pogoršan je naglim paljenjem otpada od useva na okolnim poljoprivrednim zemljištima.

Do 5. novembra većina lokacija u Delhiju beležila je AKI iznad 500, što je najviši nivo na skali.

Tada je Dubiju prekipelo, pa je uputio molbu Vrhovnom sudu, tražeći da se zaštiti njegovo „pravo da diše“. Sud je 15. novembra presudio u njegovu korist i naložio centralnoj vladi da učini više po tom pitanju.

Nakon toga su zatvorene škole, obustavljen neneophodni saobraćaj, obustavljeni su građevinski projekti, a naloženo je i da se šest od 11 elektrana na ugalj zatvori do kraja novembra.

Građevinski projekti nastavljeni su krajem novembra, kada je Delhi zabeležio neznatno poboljšanje kvaliteta vazduha, ali je mnogima šteta već bila nanesena.

Tihi ubica

Delhi nije jedini indijski grad koji se guši u smogu. Prošle godine devet od 10 najzagađenijih gradova na svetu nalazilo se u Indiji, prema mreži za monitoring IQAir.

AP Photo/Altaf Qadri
 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zagađenje vazduha uzrokuje oko 7 miliona prevremenih smrti godišnje širom sveta, uglavnom povećavajući smrtnost kod onih koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, raka i respiratornih infekcija.

Loš vazduh mogao bi da skrati životni vek stotina miliona Indijaca za čak devet godina, pokazalo je nedavno istraživanje Instituta za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu (EPIC).

Studija je takođe otkrila da je svaki od 1,3 milijarde stanovnika Indije u proseku godišnje izložen nivoma zagađenja koji premašuju smernice koje je postavila SZO.

Centralna vlada najavila je 2019. nacionalnu kampanju za čist vazduh, sa ciljem smanjenja zagađenja za 30 odsto do 2024. Za svaki grad napravljeni su posebni planovi. U Delhiju su ti planovi uključivali mere za smanjenje saobraćaja na putevima, smanjenje gasova nastalih sagorevanjem i prašine na putevima, kao i planovi za podsticanje upotrebe čistijih goriva.

Ali problem zagađenja u Indiji u poslednjih nekoliko godina se pogoršao, delom zbog zavisnosti zemlje od fosilnih goriva - a posebno uglja.

Na nedavnom održanom klimatskom samitu COP26 u Glazgovu, Indija je bila među grupom zemalja koje su se zalagale za 11-časovni amandman na sporazum o postepenom „ukidanju“ uglja ne želevši da ga potpuno izbaci iz upotrebe.

AP photo
 

U Delhiju, štetan vazduh oduzima desetine hiljada života svake godine, prema analizi podataka IQAir-a.

Ali uprkos pogoršanju kvaliteta vazduha, neki meštani Delhija toliko su se navikli na to da izgleda i ne primećuju kakvo je stanje.

Mnogi šetaju ulicama bez maski za lice i pomirili su se zbog visokog nivoa zagađenja.

Omprakaš Mali, baštovan star 50 godina, kaže da zagađenje vazduha ne utiče na njega ili njegov rad.

- Radim sa blatom i prašinom kao baštovan, tako da ne osećam ništa dodatno. Mislim da bi glavni prioritet vlade i dalje trebalo da bude kovid 19. Zagađenje je vidljivo svake godine - rekao je on.

I Šeš Babu (18), fizički radnik, rekao je da ga "baš nije briga" za gusti smog u Delhiju. Njegov prioritet je zarada.


Dubej, aktivista koji se bori za čisti vazduh u ovom grad, kaže da se zagađenje vazduha smatra "elitističkim" pitanjem.

- Zagađenje vazduha je tihi ubica. Postoji nedostatak svesti. Ljudi ne shvataju ozbiljnost toga - objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike