Fon der Lajen preti: “EU neće dozvoliti izvoz vakcina ako kompanije ne budu ispunile obaveze”

28.02.2021

14:09

0

Autor: J.B.O.

Moguća obustava izvoza doza za imunizaciju

YouTube printscreen/ CNBC International TV

Ursula fon der Lajen uverila je lidere EU da će zabraniti da vakcine protiv koronavirusa napuste EU ako dobavljači poput “AstraZeneke” ne uspeju da dostave dogovorene količine, jer se suočila sa pitanjima u vezi sa rešavanjem nestašica.

Obećanje predsednice Evropske komisije na virtuelnom samitu usledilo je kada su lideri izdali saopštenje obećavajući da će “ubrzati davanje vakcina“, pri čemu je samo 8 odsto odrasle populacije dobilo dozu u poređenju sa 27 odsto u Velikoj Britaniji.

– Ako kompanije ne ispune svoje ugovorne obaveze, ali nastave da izvoze, komisija će možda odlučiti da povuče potez prema izvoznom režimu – kazala je Fon der Lajen šefovima država i vlada tokom privatnog sastanka, prema višem diplomatskom izvoru koga citira “Gardijan”.

Prošlog meseca EK je izvršila hitnu šemu odobrenja kako bi državama članicama EU omogućila da blokiraju izvoz.

Fon der Lajen je, govoreći na konferenciji za novinare nakon samita u četvrtak, rekla da želi da vidi “ko kuda izvozi”.

– Bila sam vrlo jasna od samog početka da ovo nije usmereno protiv bilo koje zemlje, već je fokusirano na pitanje: da li kompanija koja izvozi vakcinu proizvedenu u Evropi poštuje ugovor u Evropskoj uniji? Ako pogledamo obrazac, veliku većinu izvoza vrši Fajzer/Bajontek od oko 95 odsto. Ostalo Moderna. Oboje poštuju svoj ugovor, pa je to u redu s nama. U razgovoru smo sa “Astra Zenekom”, gde ima prostora za poboljšanje što se tiče ispunjenja ugovora, tako da ovde vrlo dobro pratimo šta se događa – navela je fon der Lajen.

Pročitajte još:

Na samitu koji je vođen u četvrtak, lideri EU su se složili da treba da se ubrza vakcinacija, proizvdnja vakcina kao i da bi trebalo da se uvedu takozvani kovid pasoši.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti