Ponekad je najbolje ne činiti baš ništa. Naučnik tvrdi da osoba može biti ispunjena samo ako je najpre prazna

09.05.2022

18:57

0

Umetnost je naučiti da cenite nečinjenje

Ponekad je najbolje ne činiti baš ništa. Naučnik tvrdi da osoba može biti ispunjena samo ako je najpre prazna
pexels-koolshooters-8530187 - Copyright Pexels

Živimo u svetu u kojem se svakog trenutka nešto očekuje od nas.

Radimo, družimo se, kuvamo, čistimo, jedemo, pijemo, putujemo, skrolamo po društvenim mrežama ili gledamo televiziju.
Uvek nekuda idemo ili pokušavamo nešto da postinemo.

Živimo u kulturi koja se gnuša nad tim da se ne radi ništa, što je vidljivo u našim besomučno zgusnutim rasporedima i stalnoj potrebi da se zabavljamo.
Pexels
 

Dr Manvir Sing, naučnik na Institutu za napredne studije u Tuluzu i doktor nauka s Harvardovog odseka za evolucijsku biologiju čoveka, nedavno je na Tviteru skrenuo pažnju na našu nesposobnost da ne radimo - ništa.

Dr Sing podelio je objave koje su istakle studiju iz sedamdersetih i osamdesetih godina na malim neindustrijskim društvima, a u kojoj su istraživači zabeležili aktivnosti kojima su se ljudi bavili tokom dana. Šokantna je činjenica - barem iz današnje perspektive - da im je rad u praznom hodu ili "ne raditi ništa" bila jedna od omiljenih aktivnosti.

Da li ste spremni da počnete da ne radite ništa?

Neki kažu da je jedna od zdravih nuspojava redovne prakse meditacije naučiti da cenite nečinjenje. Jednostavna praksa meditacije svesnosti uči ljude da ostave po strani teške misli i da se osećaju ispunjeno postojećim stanjem u ovom trenutku, bez konstantne potrebe da bivaju produktivni ili zabavljeni.

U zapadnom svetu neprestano se traga za osećajem ispunjenosti. U istočnoj filozofiji taoizma osoba može biti ispunjena samo ako je prvo prazna. Dakle, ako se odvoji vreme da se isprazni od čulnih inputa, teških misli ili želje da se negde ode ili da se nešto čini, javlja se zadovoljstvo postojećim, kako piše Upworthy.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike