Zbog epidemije razvedenih parova morala je da se pojavi: dula za razvod

07.11.2020

18:45 >> 16:50

0

Dule obično pomažu ženama tokom trudnoće i rađanja

Zbog epidemije razvedenih parova morala je da se pojavi: dula za razvod
Copyright Pexels

Novo vreme donelo je više razvoda, a novo vreme udruženo s novim tehnologjama donelo je „svesno razdvajanje“ i redefinisalo način na koji se ljudi razvode. Potom se pojavilo više progresivnih koncepata – od razvedenih parova koji nastavljaju da žive i/ili rade zajedno do aplikacija za razvod čiji je cilj da olakšaju komunikaciju između roditelja u sukobu. Jedan posebno zanimljiv novi koncept jeste „dula za razvod“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: 11 sitnica tačno pokazuje da uopšte ne poštujete sebe

Prema Maren Kardiljo, advokatu u njujorškoj firmi „Divorce Mediation Professionals“, dula za razvod (ponekad se naziva i trenerom za razvod) nudi stručne savete i rame za plakanje, ona je zapravo fizička i psihološka pomoć osobi koja prolazi kroz proces razvoda. Da, one su baš kao i njihove koleginice ili koklege koji pružaju podršku ženi i njenom partneru kroz proces trudnoće i rađanja.

Kardiljo kaže da trener ili dula za razvode obično nije pravnik koji pruža birokratske informacije tokom procesa. Kao što je nekome kome je potrebna pomoć u upravljanju troškovima od pomoći trener s finansijskim iskustvom, tako je ljudima koji se razvode potreban neko ko će im olakšati komunikaciju sa osobom sa kojom su do juče bili srodna duša, izrodili decu i stekli imetak.

Pixabay

Na primer, Lin Kaplan je dula iz Toronta i bavi se kako praktičnim stavkama kod razdvajanja – priprema klijente za rad sa advokatima, finansijskim planiranjem i slično – a u domenu njenog posla je i emocionalni deo: služi im kao štaka, provodnik, prijatelj i partner.

ČITAJTE I: Misterije genetike: Naučnici znaju na koga smo gojazni, inteligentni, kao i od koga nasleđujemo kvalitet zuba i kose

Jedna od njenih klijentkinja (anonimno) opisala je svoje iskustvo sa dulom na sledeći način: „Volela bih da sam Lin pronašla u ranijoj fazi razvoda. Dok je nisam pronašala, komunikacija između mene i mog bivšeg supruga bila je nepodnošljiva. Lin mi je pomogla da zaista odvojim vreme i pogledam svaki imejl koji sam poslala bivšem kako bi bio što neutralniji, da umanjim stres i neprijateljstvo. Neverovatno, šest meseci kasnije, moj bivši i ja smo u mogućnosti da većinu vremena komuniciramo kako bismo doneli najbolje odluke za naše troje dece.“

Dakle, dule više nisu samo za bebe. One mogu pomoći da razvod, koliko god bio stresan i bolan, prođe što bezbolnije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: purewow.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike