Idealan napitak u vreme praznika: Čaj koji poboljšava varenje, a pripremale su ga naše bake

31.12.2021

05:41

0

Tokom praznika jede se jača hrana, zbog koje mnogi imaju problema sa varenjem

Idealan napitak u vreme praznika: Čaj koji poboljšava varenje, a pripremale su ga naše bake
pexels-muverrihhanim-10627257 - Copyright Unsplash

Praznici podrazumeva viđanje sa prijateljima, ručkove i kasne večere, uz obilje hrane, velike zalogaje mesa, ribe, slatkog i slanog, što se može odraziti na digestivni trakt.

Kako bismo pomogli našem telu u tim trenucima potrebna su dva saveznika: šetnje i biljni čajevi, koji su prirodni sistemi za poboljšanje varenja i metabolizma.

Savršen biljni čaj koji su bake spremale uveče kako bi svi ukućani mogli da svare ukusne obroke sadrži glavni sastojak – ruzmarin.

Pexels
 

Ruzmarin se uglavnom sastoji od vode, vitamina, minerala, vlakana i pun je antioksidanasa, a u raznim studijama dokazano je da ruzmarin odlično utiče na varenje i aktiviranje creva.

Recept za čaj od ruzmarina

Prokuvajte lonac vode sa šakom svežih listova ili iglica ruzmarina, ostavite da odstoji oko deset minuta, po mogućnosti sa poklopcem. Potom ga isfiltrirajte i pijte dok je još topao.

Svaki dodatak soka od limuna ili pomorandže doneće dodatne koristi ovoj infuziji.

Ako ste imali posebno teške obroke, možete da popijete jedan biljni čaj posle večere i jedan sledećeg jutra, na prazan stomak. Osim što će pomoći crevima, ovaj biljni čaj će pomoći i da se izgubi onaj osećaj težine tipičan za “teža” jela.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike