Čaj od kamilice je stari narodni lek: Imate sedam zdravih razloga da se vratite korenima

22.05.2021

07:17 >> 06:39

0

Autor: Z. A.

Čaj od kamilice bi definitivno trebalo da stoji u kući zajedno sa lekovima

Čaj od kamilice je stari narodni lek: Imate sedam zdravih razloga da se vratite korenima
Copyright Pexels

Za neke čajeve mnogi veruju da imaju magična svojstva, a čaj od kamilice bi mogao stvarno da bude jedan od njih. On je dobar za čitav spektar problema, od poboljšanja sna do probavnih problema, a ima zaštitnu ulogu i kad je reč o zdravlju srca.

Istraživanja pokazuju da je kamilica veoma efikasna za ublažavanje osećaja teskobe, nesanice, ali i za održavanja zdravlja kostiju. Kamilica ima svojstva koja zapravo pomažu da poboljšate raspoloženje, ublažite bol, kao i da lakše zaspite, ali to nisu jedine koristi od ove biljke.

Evo šta su sve dobrobiti ovog malog lepog cveta:

Pomaže kostima

Postoje dokazi da je čaj od kamilice dobar za zdravlje kostiju. Lisa Ričards, savetnik za ishranu, istakla je da flavonoidi u kamilici pomažu kostima da se oporave i rastu.

Takođe, kamilica može pomoći i u regulisanju aktivnosti zdrave izgradnje kostiju. To otkriće je posebno značajno za žene koje su sklone osteoporozi u menopauzi, smanjenju estrogena i gubitku koštane mase.
Istraživanje je pokazalo da telo prepoznaje kamilicu skoro kao što prepoznaje estrogen i da kamilica može da ima sposobnost stimulisanja ćelija za izgradnju kostiju. Međutim, potrebno je obaviti više istraživanja iz ove oblasti.

Pexels

Ublažava menstrualne bolove

Menstrualnu bol tokom života iskusilo je 93 odsto žena, a konzumiranje čaja od kamilice može biti jedno od rešenja za taj problem.
Monika Oslander Moreno, nutricionista iz Majamija, kaže da topli napici mogu da umire i otklone bol. Kamilica je dobra poput mente jer ublažava nehotične grčeve mišića.
Ričards kaže da ona može da smanji grčeve i takođe napominje da hemijska struktura kamilice sadrži amino-kiseline koje olakšavaju opuštanje materice.
Čaj od kamilice može se preventivno koristiti za lečenje dismenoreje, pokazala je jedna od studija. Zaključeno je da su žene koje su pile čaj dva puta dnevno sedam dana pre početka menstruacije iskusili blažu bol i manju teskobu. Ipak, potrebno je sprovesti više studija na ovu temu.

Pomaže kod anksioznosti

Veliki je broj ljudi koji danas pate od anksioznosti, koja se smatra i najčešćim mentalnim problemom u svetu. Za neke osobe lečenje lekovima nije uvek najbolja opcija, ali na sreću postoji puno alternativnih rešenja koja vredi isprobati.

Čaj od kamilice je poznat po tome da olakšava simptome tako što umiruje. Dobro je znati da ne deluje na svakog isto, a ako patite od anksioznosti ili depresije, svakako se konsultujte s lekarom.

Pexels

Ublažava probavne tegobe

Ovaj čaj ima protivupalna svojstva i deluje protiv grčeva, pa umiruje i probavne tegobe. Šoljica čaja od kamilice može da ublaži smetnje poput menstrualnih grčeva, loše probave i nadutosti.

Čuva zdravlje srca

Antioksidansi koji se nalaze u ovom čaju mogu smanjiti šanse da će se razviti bolesti srca. Na osnovu sprovedenih studija, smatra se da deluju tako što regulišu krvni pritisak i holesterol. Kako pomaže kod stresa, podstiče dobar san i opušta krvne sudove, redovnim ispijanjem ovog čaja možete uticati na kontrolu krvnog pritiska. Iako ovaj čaj može pomoći u mnogo situacija, valja napomenuti da može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje koriste lekove za razređivanje krvi.

Reguliše šećer u krvi

Naučnici iz Irana otkrivaju kako ovaj napitak može da utiče na snižavanje nivoa šećera u krvi, što je svakako važno za sve koji imaju šećernu bolest.
Kamilica sadrži antioksidans koji se naziva kvercetin, a koji ima uticaj na određene enzime koji igraju važnu ulogu kod dijabetesa. Iako je potrebno sprovesti još istraživanja, mala studija sprovedena na Univerzitetu Tabriz posmatrala je 64 ispitanika koji imaju dijabetes tipa 2, starosti od 30 do 60 godina. Polovina grupe pila je čaj od kamilice osam dana uz svaki obrok, dok su drugi pili vodu. Grupa koja je pila čaj od kamilice je imala znatno niži nivo šećera u krvi od ostalih ispitanika.

Pexels

Donosi bolji san

Šoljica čaja od kamilice pre spavanja i nije tako nov savet. U stvari, već se dugi niz godina smatra da pomaže osobama koje pate od nesanice. Umirujući efekat je zasluga antioksidansa apigenina, koji povezuje određene receptore u mozgu koji će smanjiti osećaj anksioznosti i podstaći san.

Kontraindikacije

Iako se radi o zdravijem napitku od onih koje sadrže kofein, dobro je znati da kamilica nije za svakoga.

Najčešće nuspojave uključuju alergijsku reakciju, iritaciju oka i povraćanje.

Valja napomenuti da može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje koriste lekove za razređivanje krvi.

Ako planirate da uključite čaj od kamilice u dnevnu rutinu, svakako razgovarajte o tome sa svojim lekarom.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike