Sedam načina da vaše minđuše zablistaju kao nove

31.05.2021

14:50

0

Autor: K. Obradović

Prljave minđuše mogu vam prouzrokovati i infekciju

Pexels/Kristina Polianskia

S obzirom na to da su izložene minđuše se prljaju brže i češće nego bilo koji drugi komad nakita. Zato treba da naučite kako da ih brzo i efikasno očistite da bi opet sijale na vašim ušima.

Na njima se mogu naći sitne mrlje, ostaci pudera, spreja za kosu, znoja i još niza drugih stvari. To su pokazatelji da je vašim minđušama neophodno čišćenje.

Takođe, vreme je za čišćenje iako je vaš nakit izgubio boju. A treba da znate i da vam prljave minđuše mogu prouzrokovati infekciju.

A čišćenje minđuša je zapravo vrlo jednostavno, piše HelloGiggles. Većina saveta se može primeniti na minđuše od najčešćih materijala poput zlata ili srebra, ali ako imate izuzetno vredne biserne minđuše ili neke sa dragim kamenjem, svakako ih odnesite zlataru na čišćenje kako biste sprečili nastanak eventualnih oštećenja zbog nestručnog rukovanja.

1. Hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid je odličan za čišćenje nakita jer ne samo što ispira prljavštinu, nego i dezinfikuje površinu. Nanesite peroksid na vatu i natapkajte, te prebrišite cele minđuše.

-Možete takođe napuniti manju šoljicu hidrogen peroksidom i uroniti minđuše, te is ostaviti nekoliko minuta, a zatim ih uroniti u drugu šoljicu sa vrućom vodom. Nakon jednog minuta izvadite minđuše i očistite eventualno zaostalu prljavštinu – savetuje Šeril Roberts iz “Lexie Jordan Jewelry”.

Nazila Junus iz “Chvker Jewelry” kaže da će u uklanjanju nagomilane prljavštine pomoći i prašak za pecivo.

Pexels/Jess Harper

2. Brisanje tkaninom od mikrofibera

Nakit poput minđuša možete obrisati nežnom tkaninom od mikrofibera poput one koju koristite za čišćenje stakala na sunčanim naočarima. Za razliku od peškira čija bi vlakna mogla zapeti ili pak papira koji bi mogao oštetiti površinu, mikrofiber nežno uklanja naslage bez oštećenja površine.

3. Sredstvo za čišćenje srebra

Sterling srebro je osetljivo na kiseonik i vodu – upozorava Luisa Šenider iz fabrike “Rowan”. Kaže kako zato treba izbegavati nanošenje parfema ili proizvoda za negu kose blizu takvih minđuša, ali i ako se dogodi da oksidiraju, možete da ih spasite.

– Sterling srebro je plemeniti metal koji se lako očisti i vraća svoj prvobitni sjaj – kaže Luisa.

Na tržištu postoje preparati za negu srebra koji su dovoljno nežni da neće oštetiti nakit, ali s druge strane dovoljni snažni da im vrate sjaj.

Pixabay

4. Deterdžent za sudove

Dijamanti su izuzetno snažni, ali kako biste sprečili promenu boje, morate biti vrlo oprezni kad je reč o čišćenju. Stručnjak Anu Raman savetuje da pomešate tri do pet kapljica deterdženta za posuđe u šoljici vruće vode. Potom uzmite minđuše i četkicom za zube nežno istrljajte vidljivu prljavštinu, a potom ih uronite na tri do pet minuta u rastvor sa deterdžentom. Potom ih opet istrljajte četkicom, namočite još dva minuta, a potom isperite u posudi sa hladnom vodom. Minđuše potom ostavite da se osuše na papirnom ubrusu ili pamučnoj tkanini.

5. Aparat za čišćenje nakita

Ako vam ni jedna od ovih metoda nije pomogla, možda je aparat za čišćenje nakita ono što vam treba. Rade po principu ultrazvučnih talasa koji rastvaraju prljavštinu, ali imajte na umu da nisu namenjeni za dijamante jer bi ih mogli oštetiti.

6. Vruća voda

Zagrejte vodu do vrenja, prelijte u šoljicu i stavite minđuše u vodu, te ih ostavite da se potapaju 20 minuta. Nežno istrljajte čistom četkicom za zube. Metoda navodno nije uspešna kao ona koja uključuje i deterdžent, ali pomaže.

7. Čačkalica

Minđuše je ponekad teško očistiti, posebno ako su sićušne ili bogato dizajnirane. Kako biste dosegli područja koja su vam izvan dohvata, poslužite se čačkalicom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

pročitajte još

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti