Tajna Džulijine haljine iz "Zgodne žene": Zamalo da bude crna, a evo šta se sve događalo sa njom na setu

20.03.2023

15:59

0

Autor: K. O.

Haljina zbog koje se Edvard zaljubio u Vivijen

Tajna Džulijine haljine iz "Zgodne žene": Zamalo da bude crna, a evo šta se sve događalo sa njom na setu
Copyright Profimedia

Neki filmovi iznedrili su brojne zvezde, neki su doneli neverovatne muzičke hitove, a ima i onih čiji su kostimi bili toliko moćni da su se svrstali u red kultnih.

Takav je slučaj sa neverovatnom crvenom haljinom koju je Džulija Roberts nosila u filmu "Zgodna žena". Film je osvojio srca publike i učvrstio zvezdani status glavnih glumaca, a haljina je postala jedna od najslavnijih filmskih haljina.

Za nju je bila zaslužna dizajnerka kostima Merilin Vens, a za svoj rad na romantičnoj komediji iz 1990. godine Vens je osvojila i nominaciju za nagradu BAFTA. 

Elegantnu i senzualnu crvenu toaletu ponela je Vivijen Ward koju tumači Džulija Roberts kada je išla u operu s Edvardom Levisom (Ričard Gir) i ta kreacija označila je njenu transformaciju iz "neugledne" dame noći u prefinjenu, očaravajuću ženu. I naravno, stilski je bila dijametralno suprotna od odeće koju je Vivijen nosila na početku filma.

Profimedia
 

Za ovaj kostim Merilin Vens pronašla je inspiraciju u slavnoj slici Madame X, jednog od najznačajnijih američkih slikara portreta Džona Singera Sargenta. Madame X na slici nosi crnu haljinu, ali je Vens Džuliju videla u crvenoj. Upravo je boja, grimizno crvena, činila posebnom večernju haljinu golih ramena. Produkcija je u početku insistirala da haljina takođe bude crna kako se ne bi "sudarala" sa Džulijinom bojom kose.

Reditelj Geri Maršal želeo je crnu jer je smatrao da je ona seksi, ali je Merilin insistirala da ona ne može da bude crna.

Iako je dizajn takav da bi svaka boja bila spektakularna Merilin je smatrala da će kombinacija Džulijine kose i grimizne nijanse haljine stvoriti holivudsku čaroliju.

Profimedia
 

I nije pogrešila jer je ceo set utihnuo i zastao na nekoliko sekundi kada se Džulija pojavila u crvenoj haljini.

A do toga je kostimografkinja promenila čak tri različite toalete da bi stvorila ovu haljinu iz snova.

Džulija je strpljivo prolazila kroz testiranje boja, probna snimanja i fotografisanja. Kada je konačno pronašla odgovarajuću nijansu, ubedila je sve da je to to, a reditelj je pristao i naravno da nije zažalio.

U prilog tome govori izjava Patrika Ričvuda koji je u filmu igrao lift-boja koji je za Pipl ispričao da je cela ekipa bila očarana haljinom.

- Postoji onaj kadar u filmu kada Džulija izlazi iz lifta u crvenoj haljini; a kad je došla na set doživeli smo taj trenutak u stvarnom životu. Ceo set je utihnuo - otkrila je dizajnerka kostima.

Profimedia
 

Njen stajling za operu upotpunila je dugačkim belim rukavicama i ogrlicom s crvenim dijamantima koju joj je poklonio Edvard.

Kada se Edvard zaljubio u Vivijen te večeri, i mi smo se zaljubili u nju, pisao je Marie Claire i to je jedan od najboljih opisa kultne haljine, jedne od najvažnijih u filmskoj istoriji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike