Džulija Roberts je trebalo da igra u "Zaljubljenom Šekspiru": Niko nije mogao da ispuni njenu želju

09.03.2023

17:30

0

Ove godine navršava se 25 godina od snimanja filma koji je osvojio sedam Oskara

Džulija Roberts je trebalo da igra u "Zaljubljenom Šekspiru": Niko nije mogao da ispuni njenu želju
Džulija Roberts - Copyright Profimedia

Ove godine navršiće se 25 godina od snimanja filma "Zaljubljeni Šekspir" koji je 1999. godine osvojio sedam Oskara, uključujući onaj za nabolji film, i za najbolju žensku ulogu koju je osvojila Gvinet Paltrou.

Producent filma Edvard Zvik nedavno je objavio esej o tome kako je nastao film.

U njemu je otkrio mnoge nepoznate detalje, među kojima i taj da je Džulija Roberts trebalo da igra glavnu ulogu, ali je na kraju ipak na zaprepašćenje svih odustala.

Opsednuta Danijelom Dej -Luisom

Profimedia
Džulija Roberts

U tom trenutku Džulija Roberts je bila zvezda filma „Zgodna žena".

Zvik je naveo kada se saznalo da je Džulija Roberts zainteresovana za ulogu, kompanija Universal je odmah bila spremna da uloži milione dolara u snimanje filma.

Zvik je bio u Londonu a s njim je u London došla i Džulija kako bi čitala scenario s nekoliko glumaca koji su se kandidovali za ulogu Šekspira.

Tražio se glumac s kojim će Džulija  ostvariti potrebnu hemiju, a Zvik tvrdi da je ona bila opsednuta s glumcem Danijelom Dej-Luisom.

Problem je bio što se Daniel Dej-Luis već bio obavezao na snimanje filma „Moja leva noga“ .

Dvadeset pet ruža sa porukom "Budi moj Romeo"

Džulija Roberts Profimedia
 

- On je briljantan – tako zgodan i moćan. I jako je zabavan - govorila je Džulija Zviku.

 - Jesi li video njegovu igru u "Sobi s pogledom"? Već je izvodio Šekspira. Ne misliš li da bi bio savršen? Mogu ga uveriti da prihvati ulogu - nastavila je Džulija Roberts. Na to je Zvik rekao asistentu Džulije Roberts:

 - Pošaljite 25 ruža Daniel Dej-Luisu sa porukom "Budi moj Romeo".

Kasnije, tokom večere na kojoj su bili Džulija Roberts i Zvik, producent je rekao kako je Džulija primila poruku nakon koje je skočila, zgrabila torbicu, izvinila se kako je zaboravila na plan da se vidi sa starim prijateljem, i izjurila.

Nije se pojavila sutradan na čitanju scenarija. Tvrdila je kako se susrela s Danijel Dej-Luisom u hotelskoj sobi, kako će on prihvatiti ulogu zbog čega može otkazati audiciju za izbor glavnog glumca.

On ipak nije došao

Profimedia
Danijel Del-Luis

Međutim, Zvik se nakon toga susreo s Dej -Luisom koji mu je ponovio kako se obavezao na snimanje filma što je Zvikov asistent preneo Džuliji  Roberts.

Ona se sledećeg dana pojavila na čitanju scenarija gde se kao mogući partner pojavio Ralf Fajns.

 - Iako se Ralf potrudio, Džulija Roberts ga nije "zarezivala". Ne kažem da ga je namerno sabotirala, ali to je bila katastrofa. Pokušavao sam uloviti Ralfov pogled kako bi mu se izvinio ali on je pobegao s audicije. Nakon njegovog odlaska okrenuo sam se Džuliji da vidim njenu reakciju.

- "Uopšte nije zabavan" bilo je sve što je rekla - opisao je Zvik.

Taj i svaki sledeći dan stvari su išle jednako loše.

Svakom je pronašla manu

Profimedia
 

Kako je naveo Edvard Zvik više nije bilo liste glumaca sa audicije ali među mladim glumcima koje je tek trebalo otkriti bili su Hju Grant, Rupert Grejvs, Kolin Fert , Šon Bin i Džeremi Nortam .

Džulija Roberts našla je svakom manu, jedan je bio uštogljen, drugi nije bio romantičan. Dve nedelje kasnije na audiciji se pojavio glumac Paul McGann.

- Tog jutra Džulija Roberts je došla našminkana, sijala je obučena u kostimu iz tog istorijskog doba. Ali, čim je počela govoriti sve je otišlo u pogrešnom pravcu. Nije bilo magije. Nije bio problem u scenariju. Ni u Paulu McGannu. Problem je bio u njoj. Od početka se videlo da nije radila na naglasku - prisetio se Zvik koji je video da joj je neprijatno, pokušao ju je ohrabriti, „ali sam napravio grešku podcjenjujući njenu nesigurnost“.

Zvik pretpostavlja da je Džulija Roberts, nakon što je bila zvezda, bila u strahu od neuspeha.

- Sledeće jutro nazvao sam u njenu sobu ali mi je rečeno da je napustila hotel -rekao je Zvik

Prestrašena 24-godišnjakinja

Agent Džulije Roberts rekao mu je da se glumica vratila u Ameriku i da napušta projekat.

Zvik je nazvao kompaniju Universal kada mu je Tom Polok, tadašnji predsednik, rekao kako su već potrošili šest miliona dolara na snimanje filma „Zaljubljeni Šekspir“.

Profimedia
Džulija Roberts u filmu "Zgodna žena"

- Nikada više nisam razgovarao s Džulijom Roberts.S distance sam pratio kako njena karijera raste i razvija se. Nisam joj zamerio zbog ono što je napravila. Bila je prestrašena 24-godišnjakinja. Ni ja nisam bio puno stariji ali sam se pokušao ponašati kao odrasla osoba - rekao je.

Na kraju finansiranje filma „Zaljubljeni Šekspir“ preuzeo je Harvi Vajnstin i njegova kompanija Miramax Pictures što je dovelo do sukoba Vajnstina i Zvika.

Vajnstin je pretio Zviku otkazom. Glavna ženska uloga dodeljena je Gvinet Paltrou koja je kasnije osvojila Oskara za tu ulogu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike