Šest pasmina mačaka koje se ne linjaju previše: Nazivaju ih i hipoalergenim rasama i idealne su za kućne ljubimce

28.06.2022

06:22

0

Autor: Z.A.S.

Postoje mačke za koje je poznato da, osim što se najmanje linjaju, najređe izazivaju alergijske reakcije

Šest pasmina mačaka koje se ne linjaju previše: Nazivaju ih i hipoalergenim rasama i idealne su za kućne ljubimce
Sfinks mačka - Copyright Pixabay

Sigurno ste mnogo puta čuli da neko kaže da ne može da ima mačku, jer je alergičan na mačiju dlaku. Procenjuje se da je na nju alergično čak 15 posto svetske populacije. Međutim, mišljenje da, ukoliko je tako, mačku ne možete da imate za kućnog ljubimca, prilično je pogrešno.

Sve što bi trebalo da uradite, jeste da odaberete pasminu koja se ne linja. U pitanju su hipoalergene pasmine koje vam neće praviti probleme. Da bismo bili precizni, odmah ćemo vam reći da ne postoji pasmina koja je 100 posto hipoalergena.

Pixabay
 

Međutim, postoje mačke za koje je poznato da, osim što se najmanje linjaju, najređe izazivaju alergijske reakcije, pa ukoliko imate alergiju na mačiju dlaku koja nije izrazito jaka, možda bi neke od ovih pasmina bile dobro rešenje za vas.

Sfinks

Sfinks mačke su prekrivene slojem paperjaste dlake, a njihovi kaputi su slični antilopu. Ove mačke se ne linjanju, ali je neophodno da ih redovno kupate.

Korniš Reks
Ove mačke nemaju dužu spoljnu dlaku, već kratku poddlaku, pa se zbog toga manje linjaju.

Devon Reks

U pitanju je još jedna pasmina koja nema spoljnu, već samo unutrašnju dlaku koja je kratka. Pogađate, u pitanju je blizak rođak Korniš Reksa.
Pixabay
 

Bengalska mačka
U pitanju je pasmina sa kratkom, debelom dlakom, a idealna je za sve one koji žele mačku koja se neće previše linjati.

Sijamska mačka
Sećate se crtanog filma "Maza i Lunja" i čuvenih mačaka koje su ovim psima zadavale muke? U stvarnosti, sijamske mačke nisu toliko podle, ali jesu društvene i o njima je lako brinuti. Imaju izuzetno kratku dlaku koja je idealna za održavanje.

Pixabay
 

Bombajska mačka

Bombajska mačka je potpuno crna i izgleda jako elegantno, a dlaka joj je prilično kratka pa, osim što se ne linja mnogo, takođe je odlična za održavanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike