Zašto mačke prate vlasnika u stopu: Ako ide s vama čak i u WC, evo šta vam poručuje

27.06.2022

16:19

0

Autor: Z. A.

Mnogi vlasnici mačaka sigurno su dobro upoznati s luckastom navikom svojih ljubimica da ih prate u WC. a iza tog mačjeg ponašanja krije se nekoliko mogućih objašnjenja

Zašto mačke prate vlasnika u stopu: Ako ide s vama čak i u WC, evo šta vam poručuje
pexels-sinitta-leunen-5540783 - Copyright Pexels

Mačke su znatiželjna i zaigrana bića koja vole da budu sa ljudima, ali zar baš moraju da nas prate i kada idemo u WC?


Još zanimljivije je to da mačke ne vole kad ih ljudi gledaju dok obavljaju nuždu, ali zato one obožavaju da ljudima prave društvo dok su u WC-u.

Objašnjenje ovog šašavog mačjeg ponašanja možda leži u tome šta su mačke predatori s instinktom lovca. Ali zbog svoje veličine takođe znaju da mogu da budu i lovina. S obzirom da mačka svog vlasnika doživljava kao svog čuvara ili zamenu za roditelja, može da se oseća ranjivo kad je vlasnik odsutan, piše zadovoljna.hr.

Mačke su takođe „mikromenadžeri“. Poznata je izreka „radoznalost je ubila mačku’, a kada njen vlasnik uđe u sobu i zatvori vrata za sobom, maca to vidi kao znak da iza tih vrata vi radite nešto misteriozno.

Pexels
 

Vaš dom mačka doživljava kao svoju teritoriju, pa je tako i kupatilo za nju dozvoljena zona. Štaviše, može da se naljuti ukoliko zatvorite vrata jer ipak je to njena teritorija.

A i veoma je zanima šta vi to radite unutra, a samo je jedan način da to sazna – da uđe za vama.

Životinje moraju da procene vrednost nečega kako bi odlučile šta im je prioritet.
Visoku vrednost ima ono što žele odmah i šta ih motiviše na akciju. Stručnjaci za bihejviorizam životinja koriste ove karakteristike kako bi motivisali životinje kad ih treniraju, a to je sistem nagrađivanja.

Pexels
 

Ukoliko za nešto postoji nadmetanje, vrednost mu se povećava, a vi to radite svaki put kad zatvorite vrata kupatila, odnosno toaleta. Koristite prostoriju i zabranjujete mački pristup.

Ranjivost, znatiželja i procenjivanje vrednosti moguća su objašnjenja, ali mnogi vlasnici mačaka zapravo veruju da je razlog ipak nešto drugo. Mačke uvek kontriraju, to im je u prirodi.

U njihovom je DNK da žele ono što ne mogu da imaju.
Pustite mačku unutra i ona će želeti napolje. Napunite joj posudu s hranom i brzo će joj dosaditi, ali ako poluprazna, odmah će prigovarati.

Mačke su jednostavno takve, a mi ih volimo zbog njihove otkačene naravi.

Pexels
 

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike