Pitam se, pitam: Zašto psi smrde kad su mokri?

21.05.2022

09:55

0

Sigurno ste bar jednom u životu osetili kako miriše pokisli pas

Pitam se, pitam: Zašto psi smrde kad su mokri?
Pexels

Obična, čista voda u kontaktu s psećom dlakom ne izaziva neprijatne mirise, ali psi i dalje smrde kada su mokri.

Zašto se to događa?

I psi, kao i ljudi, na koži i nekim drugim mestima imaju mikrobe koji tamo žive. Taj celokupni splet mikroba nazivamo mikrobiom i on je odgovoran za neprijatan miris mokrog psa. Gusta dlaka većine rasa idealno je mesto za nastanak i život mikroorganizama koji izlučuju razne materije koje sadrže isparljiva hemijska jedinjenja, a koja uzrokuju neprijatan miris.

Pexels
 

Ako se pitate kako je moguće da samo mokri psi smrde, a isparljiva jedinjenja se konstantno proizvode, dva su razloga zbog kojih se to događa. Naime, voda poboljšava životne uslove za mikrobe. Ukoliko je pas neko vreme bio mokar, dugotrajna vlaga savršena je za razmnožavanje mikroba u znatno većem broju što, logično, povećava i broj isparljivih hemijskih jedinjenja koji nastaju.

Drugi je razlog to što se ta nastala jedinjenja otapaju u vodi, a kako voda isparava, te nastale hemikalije se oslobađaju i neprijatan miris je odjednom vrlo lako osetiti.

Ipak, nikada ne bi trebalo pokušavati da čistite svoga psa od spomenutih mikroba jer su oni vrlo važni za zdravlje pasa.

Pexels
 

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti