Zašto psi vole da njuše međunožje svojih vlasnika?

14.05.2022

10:24

0

Psi komuniciraju sa nama na razne načine

Zašto psi vole da njuše međunožje svojih vlasnika?
pexels-zen-chung-5745219 - Copyright Pexels

Pseći njuh je, kao što verovatno već znate, mnogo snažniji od ljudskog. Oni njuhom otkrivaju svet i bića oko sebe.


Psi u nosu imaju poseban (Jakobsonov) organ koji im služi za otkrivanje raznih materija koje čine miris. Sigurno ste primetili da psi vole njušiti međunožje ljudi, ali verujemo da vam nije bilo jasno zašto to rade. Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, moramo naglasiti da psi to rade i jedni drugima.

Njušenjem zadnjice mogu saznati kog je pola drugi pas, čime se hrani, kako je raspoložen i niz drugih informacija. Doktor Džordž Preti radio je na ispitivanju analnih izlučevina kod pasa pa je otkrio da pseće zadnjice imaju analne vrećice - male žlezde koje ispuštaju hemijska jedinjenje.
Pexels
 

Jedno od tih jedinjenja je trimetilamin - organsko jedinjenje koji nastaje raspadanjem biljaka i životinja, a prepoznatljiv je kao smrad lošeg zadaha ili trule ribe.

Zahvaljujući svom posebnom organu za njušenje, psi mogu saznati razne informacije o drugom psu. Baš zbog toga psi njuše i zadnjicu i polne organe svojih vlasnika i drugih ljudi. Čine to kako bi nas upoznali. Na taj se način povezuju s nama i otkrivaju o nama informacije.

Pexels
 

Bitno je ne grditi psa kada to radi jer moramo biti svesni da psi jednostavno komuniciraju na drugačije načine. Ako vaš pas to čini, znači da vas upoznaje, prihvata i voli. Nemojte mu to braniti.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike