Kaktus vam je prerastao saksiju: I kako sad da ga presadite, a da preživite i vi i on

08.10.2021

11:20

0

Ove biljke možete presađivati u bilo koje doba godine, ali poštujući određena pravila

Kaktus vam je prerastao saksiju: I kako sad da ga presadite, a da preživite i vi i on
profimedia-0561368556 - Copyright Profimedia

Presađivanje kaktusa je korisno za samu biljku. Obično se kaktus presađuje u veću saksiju kako bi dobio nov prostor za širenje korena, odnosno rast biljke. Pritom, to je prilika da se odstrani ispošćena zemlja iz koje je biljka, prethodno, iskoristila hranljive materije i doda nova u kojoj kaktus može normalno da se razvija.

Od alata i materijala su vam potrebni rukavice, novinski papir, saksija, zemlja za kaktuse, nekoliko oblutaka ili komadića keramike.

Presađivanje kaktusa, dok su još mali, obavlja se relativno često, otprilike jednom godišnje. Posle navršene četiri godine starosti, dovoljno je presaditi kaktus jednom u tri-četiri godine. Za presađivanje kaktusa najpogodinje je izabrati rano proleće pre nego što počne vegetacija kaktusa, ali možete to da učinite i kada unesete kaktus u kuću, a to se obično radi na jesen.

Pexels
 

Pre nego što počnete da presađujete kaktus, neophodno je da zaštitite ruke. Za to vam mogu poslužiti obične gumene rukavice koje se koriste u domaćinstvu jer, pored oštrih bodlji, neke vrste kaktusa imaju otrovan sok koji je iritantan za sluzokožu i oči.

Ukoliko je kaktus zasađen u plastičnu saksiju, neće biti nikakvog problema da se izvadi iz nje. Saksijom lupite po tvrdoj podlozi kako bi se supstrat odvojio od saksije, a zatim novinskim papirom obuhvatite kaktus,i saksiju okrenite naopačke.

Kaktus sa starim supstratom će lako izaći iz saksije. Ukoliko je vaš kaktus zasađen u keramičku saksiju, moguće da je supstrat zalepljen za unutrašnje ivice saksije. Uz pomoć nekog tankog predmeta odvojite ga od ivica. Dalji postupak je identičan kao i kod plastične saksije.

Profimedia
 

Kaktusima treba osigurati dobru drenažu kako bi voda samo prošla kroz supstrat, a ne da se zadržava u njemu. Da biste ovo postigli, na dno treba postaviti drenažni sloj. To mogu biti kameni obluci ili komadi cigle. Ovaj drenažni sloj ima ulogu da primi sav višak vode iz supstrata i odvede ga kroz otvore na saksiji.
Taj sloj sprečava zapušavanje otvora na dnu saksije i zadržavanje vode na dnu saksije zbog koje  bi kaktus vrlo brzo uginuo.

Profimedia
 

Potom dodajte jedan sloj supstrata preko drenažnog sloja na dnu saksije. Postoji veliki broj „recepata“ kako da napravite mešavinu komposta, peska, zemlje, šljinka i slično, ali u specijalizovanim prodavnicama možete da kupite gotovu zemlju za kaktuse.

Kaktusi se uspešno gaje i u plastičnim i u keramičkim saksijama. Plastične saksije su lakše, jefitnije i kaktusi zasađeni u plastičnim saksijama zahtevaju manje zalivanja.

Početnicima se preporučuju ipak keramičke saksije obzirom na to da se zemlja u njima suši umereno i time se smanjuje verovatnoća da će doći do propadanja kaktusa usled velike vlage. Veličinu saksije treba prilagoditi veličini kaktusa. Jedino što trebate da vodite računa je da između korena i zida sakskije ima najmanje jedan centimetar.

Pexels
 

Na sloj supstrata postavite kaktus u vertikalnom položaju pridržavajući ga novinskim papirom i vodeći računa da koren ne bude savijen, odnosno da bude ravnomerno raspoređen u saksiji. Ovo će omogućiti ravnomeran razvoj korena i dobar napredak kaktusa.

Nakon toga polako sa svih strana dodajte ostatak zemlje kako bi se koren u potpunosti pokrio.

Kada ste kaktus uspešno presadil,i nemojte ga zalivati najmanje nedelju dana kako biste mu dali vremena da zaleči eventualna oštećenja korena. Nakon nedelju dana zalijte kaktus ali ne preterujte. Uvek imajte na umu da ove biljke u prirodu rastu u veoma teškim uslovima sa jako malo vode. One su se tome prilagodile i višak vode im smeta više nego manjak.

Profimedia
 

U toplim delovima godine kaktus se zaliva jednom u desetak dana i to ujutro. A kad je hladno i vlažno vreme, nije potrebno da ga zalivate i nakon tri-četiri meseca možete mu dodati prehranu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike