Ovi retki i predivni sukulenti koji izgledaju poput pupoljaka ruže ukrasiće vaš dom

26.08.2021

13:55 >> 14:22

0

Mogu se uzgajati na otvorenom, ali i kao sobna biljka

Ovi retki i predivni sukulenti koji izgledaju poput pupoljaka ruže ukrasiće vaš dom
Copyright Printscreen/Instagram, melelina_cattleya

Veliki buket ruža je nepogrešiv izbor ukoliko želite nekome da poklonite pažnju i otkrijete svoju romantičnu crtu. Ruža je ujedno i jedan od najlepših cvetova.

Postoji zanimljivija verzija ruže koja je i dugotrajnija biljka, odnosno sukulent koji se naziva planinska ruža (Greenovia dodrantalis). Ovaj sukulent ima čvrsto zbijeno lišće složeno u slojeve poput latica ruže.

Pročitajte još

Postoji i retka ružičasta verzija, koja još više nalikuje pupoljku ruže koji će se otvoriti. Uz pravilnu brigu, sukulenti u obliku ruža su zaista prelepe sobne biljke.

Sukulent-ruža dobra je sobna biljka ako je stavite na jako svetlo ili pod jaku rasvetu, ali možete je uzgajati i na otvorenom, pod uslovom da je postavite na mesto pod senkom jer direktna sunčeva svetlost može spaliti lišće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rare Succulent (@rare_succulent)

Ove biljke su izdržljive samo u zonama gde se ništa ne smrzava zimi, pa ako živite u hladnijem području, ne zaboravite da unesete biljku u zatvoreni prostor dok ponovo ne dođe toplo prolećno vreme. Slično kao i kod drugih sukulenata, ove biljke ne zahtevaju puno vode i ne vole vlagu koja im se nađe na lišću, stoga ih pažljivo zalivajte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rare Succulent (@rare_succulent)

Planinska ruža doseže visinu od oko 15 centimetara. Vremenom može da proizvede nove male sukulente, a to su zapravo manje verzije pričvršćene za glavnu biljku. Mogu se lako razmnožavati tako što im odrežete manje delove i uzgajite ih u drugoj saksiji. Ponekad ovaj sukulent ruže u proleće može i da proizvede male žute cvetove koji će postati semena.

Budući da je planinske ruže teško pronaći u prodaji, a ružičasta sorta je još ređa, uzgoj ovih sukulenata iz semena je najbolji izbor. Možete da kupite semenke planinske ruže, ali će verovatno proći i do dve godine pre nego što biljka razvije ružičastu boju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plant lover (@plants_wonder_world)

I dalje se isplati povremeno se razmetati svežim ružama, ali sukulent ruža jedan je od načina da imate rezano cveća u svom domu tokom cele godine. Ove slatke sobne biljke jednako je lako uzgajati kao i sve ostale biljke ove vrste, piše “Real Simple”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike