Recept dana: Starinske orasnice najbolje idu uz jaku crnu kafu

17.02.2021

08:08 >> 17:08

0

Autor: Z. A.

Sve vezano za orasnice nosi dozu arhaičnosti

Recept dana: Starinske orasnice najbolje idu uz jaku crnu kafu
Printscreen: YouTube/Dijamant

Orasnice su kolač koji ima tu specifičnu crtu tradicionalnosti, gotovo da miriše na neka stara vremena.

Ukus oraha, taj šmek nečeg arhaičnog koji sam orah ima, u ovom kolaču u potpunosti dolazi do izražaja. Postoji mnogo recepata za orasnice, svako ima svoj provereni, pa tako i mi.
Uglavnom se svi razlikuju po broju belanaca, količini šećera, oraha…

Kada kupujete orahe za orasnice, obavezno jedan probajte, da proverite da možda nisu užegli. Odlično ide uz tursku kafu

Sastojci:

  • 2 belanca
  • 250 g šećera u prahu
  • 200 g seckanih oraha
  • 300 g mlevenih oraha
  • 1/4 soka od jednog limuna

Priprema

Napomena: Orasnice se prave jako brzo, bitno je da dok se peku budete uz njih i nadgledate jer mogu brzo da dobiju jaču boju i suviše se osuše. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne.

1. Belanca mutite dok ne dobijete gusti beli šam. U sneg od belanaca dodate sitni šećer i mutite dok se ne dobije jos gušća masa. Na kraju dodate mlevene orahe i sok od limuna (ne dozvolite da upadne mesnati deo limuna).

2. Dobro izmešajte, ali ni slučajno mikserom već drvenom varjačom blago okrećite belanaca sa orasima.

3. Veliku tespiju prethodno pripremite, stavite na nju papir za pečenje. Testo podelite na otprilike 50 kuglica. Svaku kuglicu dlanovima formirajte u valjak, uvaljate u seckane orahe i blago krajeve savijte ka unutra da se dobije oblik orasnice.

4. Orasnice stavljate u rernu zagrejanu na 200 stepeni, ali odmah smanjite na 100 stepeni. Treba da se suše oko 20 minuta, sve zavisi od jačine rerne. Kada se ispeku, izvadite tespiju i ostavite tako da se ohlade i stegnu, pa ih tek onda vadite iz tepsije.

Bon appetit!

možete da pripremite i

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi